Monday, 22 July 2013

Merdeka untuk Sarawakian!!









Selamat menyambut Hari Kemerdekaan bagi negeri Sarawak yang ke-50!!




mesti banyak yang tak sedar pun 22 Julai adalah hari kemerdekaan bagi negeri Sarawak.. tak terkejut pun.. even kat sekolah pun tak disebutkan tentang hal ni dalam subjek sejarah.. agak menyedihkan bukan?? even aku sendiri pun baru tahu hal ni tahun lepas..

selama ini aku fikir Sarawak merdeka pada 16 September semperna Hari Malaysia.. itu lah apa yang orang ramai selalu sebutkan..

tapi jangan terkejut juga.. sebab orang Malaysia tak pernah diajar pun tentang hal ni.. so, jangan sedih kalau tak tahu selama ini..

but aku tetap sedih gak.. sebab hari yang penting bagi orang Sarawak ni langsung tak pernah disebut dalam buku teks sejarah kita.. believe me, more than 90% orang sendiri pun tak tahu tentang tarikh ni..






7 comments:

  1. yo.. bro, thanx, dah dapat bungkusan. cute... malam ni boleh tdoq ngan dia.. haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ingat bukan korg x pernah jumpa lg ke?? dh jumpa dh??

      Delete
    2. "dia" tu ialah... entiti cute yg ang bagi tu... yg bersemangat patriotik... haha

      Delete
  2. Ok, Sarawak buat negara baru. kelantan pun buat negara baru jugak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah? Sarawak sekarang Negara baru? =.= GG

      Delete
  3. kalau kaji balik sejarah masa skola dlu,sarawak dan sabah bukan negeri tanah melayu,atas sebab2 tertentu sabah dan sarawak masuk join tanah melayu,dorg ada tarikh kemerdekaan dorg sendiri,dan lagi satu kekayaan hasil bumi sabah sarawak sangat la banyak,kalau ikutkan lagi kaya jauh berbeza daripada negeri2 semenanjung,tp tengok la apa pemimpin2 dorg dah buat,sila la korg baca2 kat blog politik,apa pemimpin sarawak buat smp NGO luar negara sedang buat penyiasatan pada beliau,kesian rakyat sabah sarawak...kalau x sebab negeri sabah sarawak,BN xkan dapat dominasi pilihanraya baru2 nie...

    ReplyDelete