Monday, 23 December 2013

Siapa Top, Siapa Bottom?


jom kita main satu permainan.. main teka-teka.. ada orang kata yang sometime kita boleh nak agak orang tu bottom ke top berdasarkan paras rupa.. semuanya bergantung pada 'gaydar' dan 'firasat' kita nak fikir orang tu macam mana.. ada orang memang hebat dalam teka-teka ni.. so, apa kata kita practice kan 'firasat' kita tu sama ada kita ni handal tak nak tentu kan orang tu top or bottom.. 

permainannya amat mudah.. di bawah ni ada 24 gambar lelaki (pinoy).. sumber aku dapat dari Planet Romeo.. asalnya aku ingat nak guna orang melayu but takut pula nanti orang marah kalau terguna gambar mereka.. so cara yang paling save guna orang 'luar' lah.. berbalik pada permainan tadi.. ada 12 top dan 12 bottom kesemuanya yang disusun secara rawak.. so gunakan lah firasat masing-masing untuk tentukan siapa top siapa pula yang bottom..

misalnya macam:

top : 1, 2, 3.....
bottom: 24, 23, 22.....


so, macam mana? korang rasa korang boleh teka tak? siapa yang paling handal main teka-teka ni?? sila lah tinggal kan jawapan anda untuk dikongsi bersama...













Sunday, 22 December 2013

Jangan Berkentut di Hadapan Gay





ada satu cerita ni yang bagi aku sangat melucukan.. mungkin ada yang dah pernah baca, mungkin juga ada yang tak baca lagi.. so aku nak share pada yang still tak pernah baca lagi lah.. btw, aku nak cakap yang aku tak leh nak sambung citer Unspeakable Love untuk minggu ni disebabkan kesibukan yang melanda diri aku dalam seminggu ini.. busy jadi jurugambar orang kahwin.. actually aku nak buat post tentang hal perkahwinan tu.. ada benda lah aku nak cakapkan apa yang dah jadi dalam tempoh seminggu ni.. but then aku fikir maybe lain kali lah kot aku cerita.. nak tulis post ni pun actually sebab nak inform pasal aku tak leh tulis citer Unspeakable Love untuk minggu ni..




AWAS : Jangan berkentut dihadapan GAY


Seorang wartawan lelaki telah di tugaskan membuat liputan dan siasatan mengenai aktiviti kelab gay di Bukit Bintang. Dia di kehendaki menyamar sebagai gay. Wartawan itu dengan senang hati menggayakan pakaian dan cara seorang gay. Setelah seminggu mempelajari tingkahlaku dan gaya seorang gay, akhirnya pada malam minggu itu wartawan itu masuk ke kelab gay tersebut.

Wartawan itu dipasang dengan microphone n camera bersaiz kecil bagi merakam segala aksi dan aktiviti di kelab gay tersebut. Setelah masuk wartawan itu terus menuju ke bar utama dan memesan segelas bir. Dia hanya duduk sambil memerhatikan gelagat-gelagat gay di kelab tersebut. Ada yang menari dan ada yang duduk sambil berpeluk-pelukan sesama lelaki. Wartawan itu merasa geli geleman melihat tingkahlaku mereka.

"Hai...sorang ke bro", tiba-tiba wartawan itu di sapa.
"A'ah, saya tunggu kawan saya. Tak sampai-sampai lagi ni", kata wartawan itu separuh menjerit kerana kebingitan muzik di kelab itu.
Tiba-tiba wartawan itu berasa sakit perut. Rasa seperti ingin kentut sahaja.

"Muzik tengah kuat ni bolehlah aku kentut ni", bisik hati wartawan itu.
Wartawan itu pun melepaskan kentutnya. Satu demi satu. Berturut-turutan. Tiba-tiba muzik rancak itu berhenti kerana DJ nya ingin menukar ke lagu perlahan. Sementara proses pertukaran lagu itu kentut wartawan itu telah di dengari oleh gay-gay yg berhampiran dengan wartawan itu.

"Eh eh... ada dara lagi la kat sini", ujar salah seorang gay di situ sambil memandang wartawan itu.
"A'ah lah... kat depan kita ada dara", ujar yang lain pula.
Semua gay di situ telah pergi mendapatkan wartawan itu. Semua wajah mereka menunjukkan keghairahan nafsu yang ketara.

"Saya bukan dara lagi la", ujar wartawan itu.
"Kalau dah tak dara kenapa kentut. Kuat lak tu. Sempit tuu...", ujar salah seorang gay itu.
Tergamam wartawan itu. Akhirnya dirinya di noda secara bergilir-gilir oleh pengunjung kelab gay itu. Menangis teresak-esak wartawan itu. Akhirnya nikmat kentut sudah tidak akan dapat dirasai lagi sepanjang hidupnya.

Moral kepada lelaki : Jangan berkentut dihadapan GAY. AWAS!!

Tuesday, 17 December 2013

Soalan Untuk Kekasih






aku teringat pula time sekolah dulu aku pernah buat satu benda dengan kawan yang duduk sebelah meja dengan aku (kawan perempuan).. kita orang duduk dekat-dekat.. dua meja di satukan, then setiap pelajar kena padankan lelaki dengan perempuan oleh guru kelas.. then perempuan tu antara reason yang dia duduk sebelah aku sebab aku top student dalam kelas time tu.. (time tu je.. sekarang tak lah).. senang nak belajar lah kot.. but kita orang boleh lah agak rapat juga sebab aku ni honestly susah juga nak rapat dengan perempuan ni.. walaupun usually orang kata yang PLU ni banyak or senang rapat dengan perempuan.. tapi aku tak lah macam tu..

memandang dia, aku hulurkan satu kertas kosong perlahan-lahan pada kawan perempuan aku itu di atas meja..

"tulis apa perkara yang kau kurang senang tentang aku.." kata aku..

terkejut, lalu kawan aku tanya lah kenapa pula tiba-tiba buat macam tu..

"manusia tak sempurna kan. mesti lah ada benda yang jadi kekurangan.. sometime kita nak tahu gak apa yang orang fikir tentang kita.. dari tu boleh lah kita nak improve diri masing-masing.."

then dia tanya lah.. tak salah ke kalau buat macam tu.. so aku jawab lah, nak salah apa nye kan, kalau aku yang suruh.. bukannye aku nak marah pun.. sebab aku dah ready dah accept untuk tahu apa yang orang kurang senang pada diri kita sendiri.. aku katakan lagi lah, benda actually elok je untuk mendekatkan lagi hubungan.. sebab kita belajar nak terima and cuba untuk jadi lebih baik tu..

so, kawan aku pun ambil lah kertas then tulis.. tulis.. tulis.. and tulis.. kemudianya dia beri lah kat aku semula.. so aku pun baca..

(actually aku tak ingat pun dia tulis apa pun dulu... hahaha.. perkara yang dah lepas..)

okay, apa yang aku nak kaitkan dengan cerita di atas adalah mengenai dalam hubungan perasaan.. sometime aku rasa lah kan, agak elok juga kalau kita tanya pada pasangan kita tentang soalan-soalan macam ni.. ye lah, semua orang pun tak sempurna kan, mesti lah ada benda yang orang tak suka pada diri kita. walaupun orang tu sayang, rasanya dia lah yang lebih tahu sikap buruk kita macam mana.. so, dalam menjaga hubungan perasaan ni, kadang-kadang kita kena sentiasa upgrade.. kita pun kena juga lah acknowledge kekurangan kita tu, and jadi kan nye sebagai satu lists yang kita rasa perlu dibaiki lah.. agar kita menjadi seorang yang lebih baik.. untuk siapa? untuk diri sendiri and orang yang kita sayang.. adeh.. tiba-tiba pula aku jadi jiwang hari ni, walaupun hakikatnya takde partner pun.. hahaha..

so, kepada pasangan kekasih di luar sana mungkin boleh lah melakukan kaedah ni.. mungkin nampak agak leceh dan simple, buat kadang-kadang benda ni juga lah yang jadi satu titik perubahan.. kita mana lah tahu apa yang orang fikir tentang diri kita.. mungkin kita tahu apa kelemahan kita, but trust me ada banyak kelemahan juga yang kita tak tahu but diketahui oleh orang lain.. tak begitu?

sambil memandang pada lists tu lalu kita berfikir seketika.. mula bermunasabah diri.. buat refleksi diri.. fikir apa yang kita boleh lakukan yang terbaik pada diri sendiri dan juga untuk yang tersayang.. adeh.. hahahahaha..

Saturday, 14 December 2013

Unspeakable Love -Part 31-






Part 31 : The Arts


ada satu kisah mengenai satu pasangan manusia.. aku kenalkan, yang pertama adalah si Jejaka, dan keduanya pula adalah si Teruna.. dua insan yang mempunyai hubungan yang rapat.. umur mereka masih lagi muda.. si Teruna adalah seorang insan yang pendiam dan agak pemalu, manakala si Jejaka adalah sebaliknya.. ibarat konsep 'yin' dan 'yang' dalam kepercayaan masyarakat cina, personaliti mereka bedua adalah berlawanan.. si Jejaka adalah pemuda yang amat ramah dan suka berkata-kata berbual mesra.. dalam hubungan mereka, apabila dalam pertemuan, si Jejaka akan lebih suka berkata-kata manakala si Teruna hanya lebih suka mendiamkan diri menjadi seorang pendengar yang setia.. sambil tersenyum, si Teruna akan terus melayan karenah si Jejaka..

dalam usia yang muda ini, Si Jejaka ada mempunyai satu pandangan peribadinya mengenai konsep 'keseimbangan'.. katanya, untuk mencapai satu kesempurnaan, perlu adanya sesuatu yang 'pasif' dan juga yang 'aktif'.. perbezaan ini jika disatukan akan mencipta satu kesempurnaan.. ibarat konsep 'yin' dan 'yang', ideologi si Jejaka seakan begitu.. kata si Jejaka, sama lah seperti dalam hubungan manusia.. jika seorang yang pemarah bertemu dengan orang yang sama sepertinya, 'keseimbangan' itu agak sukar untuk dicapai.. kerana itu padanan yang sesuai untuk si panas baran itu adalah dengan seorang yang begitu tinggi sikap sabarnya.. maka dengan itu keseimbangan akan dapat dicapai.. 

namun si Teruna tiba-tiba bertanya, "apa salahnya jika seorang yang sabar disatukan dengan seorang yang sama penyabar seperti dirinya? tidak ada yang salah bukan?" 

maka, jawab si Jejaka, "memang tidak ada yang salah pun.. namun adakalanya lagi bagus jika setiap individu itu mampu menyempurnakan setiap kekurangan dalam diri masing-masing dengan kelebihan yang ada dalam diri sendiri.."

maka si Jejaka bercerita mengenai kisah tentang dua manusia.. kisahnya adalah mengenai tentang seorang lelaki dan seorang wanita.. si lelaki adalah seorang yang taat akan perintah Tuhannya.. manakala si wanita adalah seorang hamba yang leka dengan keseronokkan dunia.. biarpun begitu, si lelaki telah jatuh hati pada si wanita.. ramai yang berkata pada si lelaki, seorang yang taat pada perintah Tuhan sepertinya sepatutnya hanya layak untuk wanita yang taat kepada Tuhan seperti dirinya.. 

namun si lelaki itu berkata, 

"aku tidak hanya cinta pada dirinya, namun harapan aku juga agar aku mampu memimpin dirinya kearah jalan-Nya kembali.. jika aku mencintai seorang wanita yang berhati mulia, memang benar ia tidak salah.. namun cita-cita aku itu agar aku turut mampu jadi seorang pembimbing kepada seorang yang lebih memerlukan.. kerana itu aku memilih dirinya.."

si Jejaka menjelaskan kepada si Teruna, dengan memilih si wanita yang leka itu, si lelaki lebih belajar erti kesabaran dan tidak putus asa dalam memikat dan melayan karenah si wanita.. manakala si wanita pula akhirnya mula belajar untuk kembali semula pada jalan diredhai Tuhan.. maka dengan itu satu 'keseimbangan' telah tercapai.. yang 'sakit' itu perlu lah dengan 'ubat'nya.. seperti konsep 'yin' dan 'yang', perlunya ada keseimbangan.. jika semua lelaki yang baik hanya mahu mengahwini seorang wanita yang baik, maka tiada lah ruang untuk wanita yang leka untuk dibimbing semula ke arah jalan-Nya..

lalu si Teruna terdiam.. dalam mindanya mula memikirkan mengenai ideologi si Jejaka mengenai konsep 'keseimbangan'..

"kerana itu kita tidak harus bersama.. kerana kita adalah sesuatu yang sama.. lelaki tidak harus bersama dengan seorang lelaki.. kerana kita adalah sesuatu yang sama.. kerana lelaki itu adalah untuk wanita.." tiba-tiba si Jejaka berkata lagi..

namun si Teruna terus berkata,

"tapi aku mencintai dirimu.."

"tidak kah engkau takut dengan larangan-Nya? tidak kah engkau cinta pada diri-Nya?" tanya si Jejaka..

"adakah aku tidak mencintai diri-Nya hanya kerana aku juga mahu mencintai seorang manusia?"

pertanyaan dari si Teruna itu terus membuatkan si Jejaka terdiam.. saling berpandangan, mata bertemu mata, dari pandangan mata si Teruna itu dapat dipastikan oleh si Jejaka bahawa dia benar-benar serius dengan pertanyaannya itu..

"engkau sudah gila.." akhirnya si Jejaka berkata..

"aku tahu, hatimu juga punya perasaan yang sama padaku.. aku tahu.. engkau tidak boleh menipu.." kata si Teruna lagi..

terdiam lagi, akhirnya si Jejaka hanya mampu memalingkan pandangannya dari terus menatap mata si Teruna..






diari lama, kisah silam..

si Teruna adalah aku,
si Jejaka adalah Ihsan




aku mahu merasakan cinta..

biarpun sekali,



namun aku mahu merasakannya...



*          *          *


"abang Fahri.. bangun abang Fahri.."

tidurku dikejutkan.. bahuku ditepuk-tepuk lembut.. perlahan-lahan aku membuka mata, di depan ku, kelihatan wajah Hafiz yang beriak wajah kebimbangan..

"dah pukul 10 pagi dah.." kata Hafiz lagi..

aku mula bangun dari tidurku.. masih berasa mengantuk, aku menguap seketika.. mataku masih lagi kuyu.. tanganku mula mengusap-usap pada rambutku.. lalu aku menoleh pada Hafiz.. dahiku berkerut, aku pandang pada wajah Hafiz..

"abang Ihsan tak balik lagi.." kata Hafiz dengan nada kebimbangan..

teringat mengenai Ihsan yang masih belum lagi pulang, serta-merta rasa mengantuk ku menjadi hilang.. dengan segera aku mengambil telefon bimbitku.. memandang pada skrin telefon, kalau-kalau aku mendapat pesanan ringkas dari Ihsan, namun ternyata tiada..

"dia still tak contact Hafiz ke?" tanya aku..

"Hafiz tak rasa yang abang Ihsan akan contact Hafiz.. macam mana ni? dah tiga hari dah abang Ihsan keluar dari rumah, menghilangkan diri.. Hafiz risau..." riak wajah Hafiz memang jelas terpancar rasa kebimbangan..

memikirkan seketika menengenai Ihsan, selepas pergaduhan antara dia dan Hafiz tempoh hari, Ihsan terus beredar dari rumah dalam keadaan marah.. sesuatu yang amat mengejutkan diri aku sebab selama tempoh aku mengenali dirinya aku langsung tak pernah melihat dia naik angin sedemikian rupa.. semuanya berpunca gara-gara Hafiz yang membuatkan Ihsan betul-betul rasa kecewa.. namun apa yang sebenarnya telah berlaku, apa yang Hafiz sedang lakukan sebenarnya masih belum aku ketahui.. Hafiz juga masih belum menceritakan hal yang sebenarnya dengan lebih terperinci pada aku..

bangun dari katil, lalu aku sandarkan tubuhku pada dinding katil.. Hafiz pula dari tadi kelihatan cukup cemas memikirkan tentang Ihsan yang masih lagi tidak pulang ke rumah.. Hafiz mula mengeluarkan telefon bimbitnya dari poket seluar lalu jarinya mula mendial nombor telefon Ihsan..

"telefon masih lagi dimatikan.." luah Hafiz dengan rasa kecewa.. "macam mana ni? Hafiz risau.."

"bawa bertenang.."dengan nada yang tenang aku berkata.. "jangan risau.. semuanya tak kan jadi apa-apa.." pujukku cuba menenangkan hati Hafiz..

"dah tiga hari dah abang Fahri.. tiga hari.. tak boleh contact, dia tak pun tak contact langsung.. Hafiz risau kalau terjadi apa-apa kat abang Ihsan tu.." kata Hafiz dengan nada yang cemas..

"dia merajuk je tu.." aku masih lagi memujuk.. "aku yakin dia tak apa-apa.."

"baguslah kalau macam tu.. tapi kalau jadi apa-apa macam mana? kita tak tahu pun kan?" Hafiz masih lagi berfikiran yang bukan-bukan..

aku terdiam.. memang benar kata Hafiz tu.. apa-apa boleh jadi.. kita hanya boleh mengagak, tapi apa-apa sahaja juga boleh terjadi..

"kita lapor pada polis.." kata Hafiz lagi..

"rasanya tak perlu lah sampai macam tu sekali.." kataku..

"kenapa pula? dah tiga hari dah dia tak balik rumah.. kita patut buat laporan.."

"maybe dia ada kat somewhere kat luar sana je.. can we wait for him first before Hafiz buat macam tu?"

"tunggu? sampai bila?"

"esok.. kalau esok takde, aku pun tak tahu nak cakap apa-apa dah.. so, sekarang kita just cari dia ada di mana sekarang.. but don't worry lah.. I think dia still merajuk lah.. adalah dia kat mana-mana di luar sana.." aku masih lagi memujuk Hafiz..

Hafiz hanya terdiam.. lalu dengan segera dia beredar dari bilik lalu masuk ke dalam biliknya.. aku pula terus bangun berdiri dari katil.. tak lama selepas itu, Hafiz kembali semula masuk ke dalam bilik..

"cepat.. kita patut cari dia.." kata Hafiz..

"but kita nak cari dia di mana?" tanya aku..

terdiam, Hafiz hanya memandang aku..



*          *           *


"hello? ada orang tak?"

Hafiz mula mengetuk pada pintu di sebuah rumah.. berkali-kali diketuknya namun masih belum lagi datang isi rumah membuka pintu tersebut.. masih tidak mahu berputus asa, Hafiz mengetuk pintu itu sekali lagi.. namun masih belum juga pintu itu dibuka..

"kau pasti ke Ihsan ada kat sini?" tanya aku sambil memandang wajah Hafiz..

"i don't know.. rumah ni rumah best friend abang Ihsan.. mungkin dia tahu sesuatu abang Ihsan ada kat mana.." balas Hafiz..

lalu, Hafiz mula mendial telefon bimbitnya.. menunggu panggilan untuk dijawab, namun langsung tidak diangkat.. Hafiz memhembuskan nafas rasa kecewa, namun dicubanya juga untuk kali yang kedua.. tunggu dan tunggu.. masih juga tidak diangkat..

"maybe tiada orang di rumah.." kataku..

Hafiz hanya terdiam, dengan rasa hampa dia mula mengajak aku untuk beredar dari situ.. namun, baru sahaja kami berdua mahu melangkah keluar, tiba-tiba pintu rumah itu mula dibuka.. tersedar, Hafiz mula menoleh ke belakang semula.. kelihatan seorang lelaki yang hanya bertuala di muka pintu.. rambutnya basah.. memang jelas dia baru lepas mandi.. lelaki itu memandang ke arah kami..

"sorry wei sebab lambat buka pintu.. aku baru je lepas mandi tadi.. ni pun bergegas nak siap nak buka pintu.." kata lelaki tu..

"ada nampak abang Ihsan?" serta merta Hafiz menanyakan soalan..

"Ihsan? hmm.. takde pula nampak dia.. kenapa?" tanya lelaki itu balik..

"dia dah tak balik rumah dalam tiga hari dah.." balas Hafiz..

"biar betul? apa yang dah berlaku sebenarnya?" lelaki itu mula ingin tahu..

Hafiz terdiam.. dia memandang aku.. wajahnya kelihatan hiba.. kemudian dia mengalihkan pandangan semula ke arah lelaki itu..

"sebab dia marah pada Hafiz.. ada yang dah berlaku.. then dia keluar rumah.. tapi dah masuk tiga hari, dia still tak datang ke rumah semula.. Hafiz risau kalau jadi apa-apa pada dia.."

"sila masuk dulu.. beri tahu aku apa yang dah jadi sebenarnya.." pelawa lelaki itu..

masuk ke dalam rumah, Hafiz terlebih dahulu memperkenalkan aku pada lelaki itu.. dari itu, aku mula berkenalan dengan rakan baik kepada Ihsan.. namanya Irsyad.. umurnya sebaya dengan aku.. tinggal bersendirian di dalam rumah ini manakala teman serumah yang lain ada urusan lain di tempat lain.. tak sempat berkenalan dengan lebih lanjut, Hafiz mula menceritakan apa yang dah berlaku.. tapi cerita Hafiz aku rasa agak banyak yang ditapisnya.. aku tak tahu kenapa, biar pun asalnya aku pun tak tahu apa yang dah jadi sebenarnya, tapi aku rasakan begitu lah.. Hafiz masih lagi merahsiakan tentang satu perkara..

apa yang aku tahu adalah mengenai 'pernjanjian' yang dibuat antara Hafiz dan Ihsan.. Hafiz yang dahulunya budak liar, namun tingkah lakunya akhirnya dikawal oleh Ihsan.. semalam, Hafiz ada bercerita pada aku yang memang selepas kejadian bila perjanjian itu dibuat, dia memang betul-betul tak sentuh minuman keras lagi.. malah dia memang sudah berhenti dari mengunjungi kelab malam yang kebiasaanya jadi tempat dia melepak.. namun entah kenapa dia tiba-tiba telah melanggar 'perjanjian' itu dan akhirnya dapat diketahui oleh Ihsan.. tapi Hafiz berkata pada aku, semuanya adalah 'tidak disengajakan'.. namun aku tidak pula mengerti dengan apa yang dia maksudkan dengan 'tidak disengajakan'.. kerana sampai hari ini, Hafiz masih juga agak berkeberatan untuk bercerita tentang hal itu dengan lebih mendalam..

"so, Hafiz nak cari Ihsan kat mana lagi?" tanya Irsyad..

"I don't know.. Hafiz sebenarnya buntu.. Hafiz langsung tak leh contact dia.. abang Ihsan pun takde contact Hafiz langsung.. Hafiz rasa risau.."

"bawa bertenang okay.. dia tak apa-apa.." aku masih lagi memujuk Hafiz untuk tidak begitu gelisah.. "dia merajuk je tu.." kataku lagi..

"Hafiz takleh bertenang selagi tak jumpa dia.. macam mana abang Fahri boleh kata bertenang kalau kita sendiri pun tak tahu apa yang jadi pada dia.. di mana dia berada sekarang.. kita tak tahu pun kan??"

aku terdiam.. Hafiz memandang mata aku tajam.. entah kenapa aku mula rasa bersalah.. pada saat ini aku mula menjadi teragak-agak.. namun akhirnya aku berkata juga..

"actually, semalam Ihsan ada contact aku.." kata aku perlahan.. kepala aku tundukkan ke lantai..

Hafiz terkejut.. begitu juga dengan Irsyad..

memang benar, semalam Ihsan ada menghubungi aku.. tapi hanya seketika.. aku juga terkejut bila dia akhirnya menghubungi aku.. lalu aku katakan pada dia yang Hafiz jadi risau sangat-sangat.. tapi balas Ihsan dia kata dia tak apa-apa.. tidak ada benda yang harus dirisaukan.. dia kata yang dia hubungi aku pun sebab nak cakap dia tak apa-apa..

"kenapa abang Fahri tak cakap pada Hafiz?" Hafiz inginkan kepastian..

"sebab dia kata jangan beri tahu Hafiz.." balasku..

Hafiz terdiam.. hatinya timbul rasa sedikit marah namun dalam masa yang sama mula timbul perasaan lega di hatinya..

"so, kita patut pergi tempat dia.." kata Hafiz..

"but aku pun tak tahu dia di mana sekarang.. dia ada contact aku, tapi dia tak cakap pun dia ada kat mana sekarang.." balasku jujur.. memang benar Ihsan ada hubungi aku tapi dia langsung tak beri tahu yang dia ada di mana..

Hafiz mengeluh.. separuh hatinya memang rasa marah pada Ihsan sebab membuatkan dia berasa bimbang.. dan separuh lagi dari hatinya mula merasa lega bila mendengar apa yang telah aku beri tahu padanya.. tapi sekarang ni adalah persoalan di mana Ihsan berada sekarang ni.. di mana dia tinggal dalam tempoh tiga hari ni langsung tidak kami ketahui.. hanya sekali dia menghubungi aku, sekadar memberi tahu yang dia tidak apa-apa..

dalam saat ini, aku mula berfikir mengenai Ihsan.. sikapnya agak membuatkan aku tertanya-tanya.. seolah-oleh aku seakan mula memperlajari dirinya kembali.. orang kata setiap manusia akan berubah juga pada satu hari nanti.. dan pada saat ini aku mula sedar yang aku mungkin perlu mempelajari sikapnya semula.. insan yang kini aku rasa lain dari dirinya yang aku kenal dahulu..

"so, nak buat apa lah sekarang?" tanya Irsyad.. "Fahri kata Ihsan just takde apa-apa je.. kalau nak cari di mana dia berada sekarang, rasanya tiada sesiapa pun yang tahu di mana dia berada sekarang ni pun kan.. so, macam mana lah sekarang.. "Irsyad memandang ke wajah Hafiz..

"nampak gaya nya kita just perlu tunggu dia.. tunggu kalau dia akan contact sesiapa pada masa nanti.. so sekarang, Hafiz pun tak nak buat apa lagi dah.. just hanya menunggu perkhabaran dari abang Ihsan.." balas Hafiz..

"macam mana dengan projek kau, Hafiz? dah siap? rasanya minggu depan kan kena hantar.." tiba-tiba Irsyad bertanya semula..

"oh, pasal tu.. Hafiz fikir mungkin akan tarik diri.. pada saat ni Hafiz asyik fikir tentang abang Ihsan je.. tak boleh nak fokus.."

"rugi lah kalau macam tu.. bukan dulu kau yang beria-ia nak join kan.. tak kan lah nak stop pula.. aku pun ada juga tengok hasil kerja kau setakat ni.. nampak menarik je.. tentu akan jadi sesuatu yang 'mengujakan' bila kau dah hantar nanti.." kata Irsyad lagi..

dahi aku berkerut.. dalam otak aku berfikir, projek apa pula yang mereka bincangkan ini? Hafiz ada masuk dalam sesuatu perkara ke? lalu aku memandang pada wajah Hafiz.. sebenarnya aku mahu dia beri tahu aku apa yang dimaksudkan dengan projek oleh Irsyad itu..

"projek apa?" akhirnya aku bertanya..

"arts competition.. budak Hafiz ni join satu arts competition.." balas Irsyad..

terus aku pandang wajah Hafiz lagi.. dia masih lagi mendiamkan diri..

"macam menarik je.. tak tahu pula kau suka benda-benda macam ni.." kata aku pada Hafiz..

"ianya adalah menarik kalau kau tahu theme apa yang budak Hafiz ni cuba bawa kan.. dah tahu ke theme dia apa?" tanya Irsyad..

"apa dia? aku tak tahu.. ni first tahu Hafiz ada join benda macam ni.." aku mula ingin tahu..

"homosexuality arts.. mengujakan bukan?" Irsyad tersenyum..

aku terkejut.. biar betul itu tema yang Hafiz buat.. seakan sukar untuk aku percaya, kenapa pula Hafiz boleh berani buat tema macam tu? tema yang sangat berat.. bukan semua orang boleh menerimanya.. lebih-lebih di negara ini.. lalu serta-merta aku mengalihkan pandangan ke arah wajah Hafiz cuba inginkan kepastian..

"kau mesti terkejut, tak begitu? aku pun mulanya terkejut juga.. but last-last jadi excited nak tahu hasilnya macam mana nanti.. budak Hafiz ni memang berani.." kata Irsyad..

"kau memang terlalu open lah Hafiz.." kataku jujur..

"itu lah yang susah dengan orang seperti kita.. sentiasa menipu diri sendiri.. di kelilingi dengan ketakutan hanya kerana mempunyai perbezaan perasaan.. maka 'kisah perasaan' itu akan sentiasa terkubur dalam bayang-bayang ketakutan.." akhirnya Hafiz berkata-kata..

tergaman, aku menelan air liur.. entah kenapa pada saat ini kaku dengan kata-kata Hafiz itu.. satu nada yang serius, tapi ia juga adalah satu nada kejujuran.. pada saat ini entah kenapa perhatianku mula tertumpu pada anak muda di depan mata aku ini.. terlalu banyak kejutan yang telah dibuat oleh anak muda ini pada aku.. mengenai kepercayaannya pada Tuhan, dan kini mengenari seni 'kisah perasaan' darinya..

pada hari itu, baru lah aku tahu yang Hafiz mengambil jurusan seni halus dalam pengajiannya.. selama ini aku tidak pernah bertanya akan apa yang dipelajarinya di universiti.. tidak pernah terlintas akan soalan seperti itu di minda aku.. aku pelajari tentang Hafiz mengenai beberapa perkara mengenai dirinya.. kadang-kadang ia adalah sesuatu yang menakutkan diri aku.. mengenai kejujuran pada dirinya, mengenai sikap ingin tahu yang begitu kuat dalam dirinya, malah juga pada keberanian mengenai perasaan.. mengenai hal semua itu seakan mula menarik perhatian aku untuk mengenali dirinya dengan lebih mendalam lagi.. mungkin juga hal ini kenapa Ihsan memilih untuk dekat dengan dirinya.. ada sesuatu pada dirinya yang buat kita menjadi lebih ingin tahu.. sesuatu mengenai rahsia hati..

lalu Hafiz ada berkata pada aku, "seni adalah perasaan.. ia adalah sesuatu yang buta.. seni juga adalah bayangan hati.. seni adalah cerita dari hati yang jujur.."

mendengar kata-kata itu membuatkan aku berfikir mengenainya.. berulang kali, aku mula menyebut perkataan itu..

seni adalah cerita dari hati yang jujur..

menyebut, dan menyebutnya lagi..

pada malam itu, aku mula bermimpi..

duduk di satu ruangan yang agak gelap, aku sedang menghadap seseorang.. aku tidak mengenakan sebarang pakaian.. hanya berseluar sahaja.. di sebelah kiri aku terdapatnya sebuah jendela cermin yang besar.. ada langsir putih yang panjang menapis sinaran mentari dari terus menerangi isi rumah.. hanya sebahagian dari tubuhku yang menghadap jendela terdedah pada cahaya, manakala di bahagian yang bertentangan pula dengan jelas dilindungi oleh bayang.. terdiam membisu, aku memandang ke hadapana.. aku sedari yang aku sedang diperhatikan oleh seorang insan di depan mata aku membuatkan aku menjadi sedikit gemuruh..

aku tidak tahu, kenapa aku berada di sini.. kenapa aku duduk saling memandang pada insan itu.. cuba aku kenali wajah insan yang ada di depan mataku itu, namun pandangan adalah begitu kabur..

terdiam kaku di kerusi, aku hanya berterusan memandang pada insan itu..

lukis lah dengan kasih sayang..

tiba-tiba kedengaran satu suara berbisik..

aku tergamam.. aku mula tercari-cari dari mana arah suara itu.. ternyata ia datang dari insan di depan mata aku..

dia hanya memandang aku.. ada sesuatu yang dipegang pada tangannya.. lalu aku lihat insan itu mula menconteng pada satu kertas.. di sebalik pada bayangan kabur itu, cuba aku melihat wajah dirinya.. tidak begitu jelas, tapi aku rasakan yang wajahnya hanya kelihatan serius..

aku melihat pula pada tangannya yang ligat tengah menconteng sesuatu pada kertas.. satu pergerakan yang pantas, namun penuh terkawal dan berhati-hati.. kemudian, mataku teralih pula pada bibir si pelukis itu.. aku dapati akhirnya dia tersenyum..















Saturday, 7 December 2013

Unspeakable Love Kembali!






ada satu kisah mengenai satu pasangan manusia.. aku kenalkan, yang pertama adalah si Jejaka, dan keduanya pula adalah si Teruna.. dua insan yang mempunyai hubungan yang rapat.. umur mereka masih lagi muda.. si Teruna adalah seorang insan yang pendiam dan agak pemalu, manakala si Jejaka adalah sebaliknya.. ibarat konsep 'yin' dan 'yang' dalam kepercayaan masyarakat cina, personaliti mereka bedua adalah berlawanan.. si Jejaka adalah pemuda yang amat ramah dan suka berkata-kata berbual mesra.. dalam hubungan mereka, apabila dalam pertemuan, si Jejaka akan lebih suka berkata-kata manakala si Teruna hanya lebih suka mendiamkan diri menjadi seorang pendengar yang setia.. sambil tersenyum, si Teruna akan terus melayan karenah si Jejaka..

dalam usia yang muda ini, Si Jejaka ada mempunyai satu pandangan peribadinya mengenai konsep 'keseimbangan'.. katanya, untuk mencapai satu kesempurnaan, perlu adanya sesuatu yang 'pasif' dan juga yang 'aktif'.. perbezaan ini jika disatukan akan mencipta satu kesempurnaan.. ibarat konsep 'yin' dan 'yang', ideologi si Jejaka seakan begitu.. kata si Jejaka, sama lah seperti dalam hubungan manusia.. jika seorang yang pemarah bertemu dengan orang yang sama sepertinya, 'keseimbangan' itu agak sukar untuk dicapai.. kerana itu padanan yang sesuai untuk si panas baran itu adalah dengan seorang yang begitu tinggi sikap sabarnya.. maka dengan itu keseimbangan akan dapat dicapai.. 

namun si Teruna tiba-tiba bertanya, "apa salahnya jika seorang yang sabar disatukan dengan seorang yang sama penyabar seperti dirinya? tidak ada yang salah bukan?" 

maka, jawab si Jejaka, "memang tidak ada yang salah pun.. namun adakalanya lagi bagus jika setiap individu itu mampu menyempurnakan setiap kekurangan dalam diri masing-masing dengan kelebihan yang ada dalam diri sendiri.."

maka si Jejaka bercerita mengenai kisah tentang dua manusia.. kisahnya adalah mengenai tentang seorang lelaki dan seorang wanita.. si lelaki adalah seorang yang taat akan perintah Tuhannya.. manakala si wanita adalah seorang hamba yang leka dengan keseronokkan dunia.. biarpun begitu, si lelaki telah jatuh hati pada si wanita.. ramai yang berkata pada si lelaki, seorang yang taat pada perintah Tuhan sepertinya sepatutnya hanya layak untuk wanita yang taat kepada Tuhan seperti dirinya.. 

namun si lelaki itu berkata, 

"aku tidak hanya cinta pada dirinya, namun harapan aku juga agar aku mampu memimpin dirinya kearah jalan-Nya kembali.. jika aku mencintai seorang wanita yang berhati mulia, memang benar ia tidak salah.. namun cita-cita aku itu agar aku turut mampu jadi seorang pembimbing kepada seorang yang lebih memerlukan.. kerana itu aku memilih dirinya.."

si Jejaka menjelaskan kepada si Teruna, dengan memilih si wanita yang leka itu, si lelaki lebih belajar erti kesabaran dan tidak putus asa dalam memikat dan melayan karenah si wanita.. manakala si wanita pula akhirnya mula belajar untuk kembali semula pada jalan diredhai Tuhan.. maka dengan itu satu 'keseimbangan' telah tercapai.. yang 'sakit' itu perlu lah dengan 'ubat'nya.. seperti konsep 'yin' dan 'yang', perlunya ada keseimbangan.. jika semua lelaki yang baik hanya mahu mengahwini seorang wanita yang baik, maka tiada lah ruang untuk wanita yang leka untuk dibimbing semula ke arah jalan-Nya..

lalu si Teruna terdiam.. dalam mindanya mula memikirkan mengenai ideologi si Jejaka mengenai konsep 'keseimbangan'..

"kerana itu kita tidak harus bersama.. kerana kita adalah sesuatu yang sama.. lelaki tidak harus bersama dengan seorang lelaki.. kerana kita adalah sesuatu yang sama.. kerana lelaki itu adalah untuk wanita.." tiba-tiba si Jejaka berkata lagi..

namun si Teruna terus berkata,

"tapi aku mencintai dirimu.."

"tidak kah engkau takut dengan larangan-Nya? tidak kah engkau cinta pada diri-Nya?" tanya si Jejaka..

"adakah aku tidak mencintai diri-Nya hanya kerana aku juga mahu mencintai seorang manusia?"

pertanyaan dari si Teruna itu terus membuatkan si Jejaka terdiam.. saling berpandangan, mata bertemu mata, dari pandangan mata si Teruna itu dapat dipastikan oleh si Jejaka bahawa dia benar-benar serius dengan pertanyaannya itu..

"engkau sudah gila.." akhirnya si Jejaka berkata..

"aku tahu, hatimu juga punya perasaan yang sama padaku.. aku tahu.. engkau tidak boleh menipu.." kata si Teruna lagi..

terdiam lagi, akhirnya si Jejaka hanya mampu memalingkan pandangannya dari terus menatap mata si Teruna..






diari lama, kisah silam..

si Teruna adalah aku,
si Jejaka adalah Ihsan




aku mahu merasakan cinta..

biarpun sekali,

namun aku mahu merasakannya...








Unspeakable Love
Part 31 : The Arts








nantikan the full version Part 31 Unspeakable Love tak lama lagi..





Friday, 1 November 2013

Filem Pendek Gay Jepun








recently lepas dah aku habis study semua for this year, (tak lama lagi nak balik Malaysia, yeaaa!!) aku kerap pula tengok short film gay kat YouTube.. maybe sebab nak ambil idea or ambil mood untuk my own novel Unspeakable Love tu.. cakap kata akan release pada November.. but actually, tak tulis lagi pun.. ahaks.. XD

okay, dalam banyak-banyak citer short film gay yang aku tengok tu kan, aku tertarik dengan satu filem pendek dari Jepun ni.. tajuknya 'Quite Ordinary'.. bagi aku citer ni memang 'quite ordinary' lah berbanding dengan short film gay yang aku pernah tengok selama ini.. sebab apa? sebab watak yang ada dalam citer tu.. usually lah kan, dalam mana-mana filem pendek, drama, movie ataupun novel, rata-rata watak utama dalam citer tu mesti lelaki yang hensem tak pun comel-comel.. memang benda ni dah jadi kebiasaan.. kita sendiri pun faham kan.. maybe sebab watak hensem-hensem or comel-comel tu semua membuatkan yang melihat/membaca cerita tu mula lah berangan-angan fikir bestnya dapat couple hensem/comel.. okay, memang biasanya macam tu lah kan.. cuba fikir semula dalam mana-mana novel, short filem, movie or drama yang korang pernah tengok sebelum ni, mesti watak utama tu orangnya memang kira macam ada rupa lah juga.. mostly memang macam tu lah kan..

but in reality, dalam dunia sebenar semua nya takde lah macam tu sangat.. or maybe juga macam tu, sebab usually aku tengok yang hensem ni, couple nya pun mesti ada rupa gak.. hensem dengan yang hensem, dah macam jadi trend.. but ada je yang ada rupa tapi couple dia takde rupa sangat..

so, berbalik pada citer "Quite Ordinary" ni, actually ianya bukan lah tentang pasangan couple ni seorang muka hensem, seorang lagi tak.. but apa yang aku nak sampaikan adalah tentang watak utama tu, aku a bit terkejut and tak sangka lah, kali pertama aku melihat orang berbadan besar memainkan watak utama dalam cerita genre macam ni.. dan aku rasa ia agak 'quite ordinary' sebab sebelum ni kan memang aku tak pernah lagi tengok yang macam tu.. 

citernye pendek je, kisah seorang guru (yang berbadan besar) yang suka pada anak muridnya secara diam-diam.. kalau nak tahu citer ni kena tengok sendiri lah ye..












Thursday, 24 October 2013

Lukisan






just nak tunjuk lukisan dari seorang pembaca blog aku tentang watak dalam citer Unspeakable Love.. hehehe.. comel tak? apa pun, terima kasih banyak lah sebab lukis benda ni.. aku suka je kalau ada yang buat macam ni.. kalau ada yang nak buat lagi, boleh dialu-alu kan.. :)





Friday, 18 October 2013

Seni ataupun Lucah??

i think ada orang kurang faham atau fikir lain bila aku bercakap mengenai 'art' dalam post sebelum ni.. dalam preview citer Unspeakable Love, aku ada sentuh tentang satu perkara mengenai art yang mungkin bagi sesetengah orang tidak begitu setuju mengenai pendapat aku ataupun salah tafsir dengan apa yang aku maksudkan..

ayat yang mungkin agak provokatif..



"di kaca mata seniman, 'nudity' itu adalah seni.. tiada pakaian yang paling indah melainkan tubuh manusia itu sendiri.."



mungkin orang anggap bila aku sebut mengenai 'nudity' yang terfikir dalam otak adalah sesuatu yang lucah.. then, mungkin ada yang mempersoalkan kenapa pula aku nak sokong 'nudity' ni sebagai sesuatu yang seni? adakah aku ni jenis yang tidak bermoral sampai anggap ia adalah arts?

okay, aku nak cakap satu perkara, semua benda adalah berlainan.. agama ataupun moral adalah sesuatu yang lain, arts pula satu benda yang lain.. bila kita bercakap mengenai arts, seni ni tak mengenal apa itu moral yang baik ataupun moral yang buruk.. sebab itu aku kata arts itu adalah sesuatu yang berlainan dari pandangan agama ataupun moral.. sebab seni itu adalah 'buta'.. ia tidak kira sama ada sesuatu itu bertentangan dengan moral ataupun tak.. namun seni juga boleh dipandukan pada moral atau pandangan agama mengenai bagaimana ia harus dilaksanakan..

maka, bila bercakap tentang 'nudity', kalau ikut mengenai pandangan agama kita ia adalah sesuatu yang tak sepatutnya ditunjukkan pada umum.. dan tak dapat dinafikan bagi banyak seniman menganggap tubuh manusia adalah sesuatu yang artistik.. ia adalah fitrah manusia suka pada tubuh manusia.. seperti mana seorang lelaki (normal) suka pada tubuh seorang wanita.. dan begitu juga dengan yang sebaliknya.. bagi kes yang homo pula, faham-faham lah macam mana.. hehehe.. actually, ini juga pendapat aku yang menggangap 'tiada pakaian yang paling indah sekali melainkan tubuh manusia itu sendiri..' okay, yang ni memang datang dari mulut aku sendiri.. memang itu apa yang aku fikirkan.. so, nak tahu apa penjelasan aku?

apabila seorang lelaki berpakaian serba mahal, baju punya lah harga berjuta-juta, jenama bukan calang-calang lagi ni, then dibandingkan dengan seorang lelaki yang shirtless, body bukan main seksi lagi, masuk taste kita lah, menggoda, antara dua ni yang mana akan lebih menarik perhatian kita? i think lah, majoriti manusia matanya lebih tertarik pada individu yang shirtless itu.. sebab apa? body manusia itu ada faktor penarik yang sangat kuat, aura yang menggoda, di mata kita anggap ia adalah sesuatu yang 'indah' biarpun dibandingkan dengan baju yang mahal tu kan.. sebab itu aku kata 'body manusia itu sendiri adalah pakaian yang paling indah'..

keindahan itu adalah seni, namun sesuatu yang buruk juga adalah seni.. sebab itu aku kata 'seni itu buta'.. tak semestinya ia harus sesuatu yang cantik, then baru kita kata ia adalah seni..

berbalik pada kes 'nudity' ini.. sekali lagi nak dikatakan, seni itu buta.. ia boleh jadi sesuatu yang lucah kerana seni itu adalah sesuatu bebas namun boleh dilandaskan dasar nilai moral.. ada orang guna seni untuk cari provokasi, ada yang guna seni untuk cari pendamaian.. namun dari sudut pandangan aku, dan apa yang aku maksudkan dengan my own term 'nudity' itu.. aku tunjuk gambar-gambar ni..









ini lah yang aku maksudkan dengan my own term tentang 'nudity'.. bukan lah sesuatu yang keterlaluan.. bukan lah untuk menimbulkan nafsu dan keghairahan, sesuatu yang lucah.. sebab aku dah kata kan, seni itu boleh dipandukan pada moral manusia.. ia adalah tentang tubuh manusia.. bagaimana seorang seniman itu amat suka dengan tubuh manusia.. mereka tahu bertapa tubuh manusia itu adalah sesuatu yang indah dan artistik.. setiap perinci kulit yang membalut tubuh, setiap perinci otot yang membina bentuk di mata seniman ia adalah sesuatu yang sangat indah.. disebakan itu banyak seniman yang suka dengan subjek seperti ini.. namun semua terpulang pada seniman itu bagaiman pembawaan mereka sama ada ia mengikut moral di mata masyarakat ataupun tidak.. namun tidak semestinya jika bertentangan dengan apa yang kita rasakan tidak betul, lalu kita menafikan ia adalah sesuatu yang bukan seni.. sebab sekali lagi aku kata seni itu buta.. ia boleh jadi sesuatu yang provokasi, menghina namun boleh juga sesuatu yang membawa ketentangan..

by the way, kenapa aku suddenly banyak bercakap mengenai arts semua? kalau anda baca preview cerita Unspeakable Love, seolah-olah theme seterusnya banyak menceritakan mengenai arts.. tapi kenapa? actually benda ni disebabkan pengaruh juga lah.. yang tahu dan mengikuti blog ni tahu lah yang aku ada lah ambil kelas art untuk my minor subjects.. then bila ambil subject ni sedikit sebanyak akan mempengaruhi aku juga lah.. di sini aku nak sentuh tentang sesuatu.. ia adalah mengenai homosexuality and arts..

bila aku ambil kelas arts, kita orang diperkenalkan dengan dengan pelbagai hasil kerja para seniman.. dan salah seorang seniman itu adalah seorang yang lesbian.. nak diringkaskan cerita, hasil kerja perempuan ni mostly adalah bertemakan about her feeling, expression mengenai suara hati seorang lesbian seperti dia.. maksudnya hasil kerja perempuan ni selalu discuss about apa yang dia telah lalui sebagai individu songsang.. so, ia adalah expression melalui arts.. menyampaikan suara hati melalui arts.. then aku tertarik mengenai hal ini.. menyampaikan suara hati seorang lesbian melalui hasil seni nya.. honestly, aku pun macam almost nak buat benda yang sama untuk my own assignment dengan tema yang sama.. namun aku tak rasa yang aku ni jenis yang open untuk mengatakan seksualiti secara terbuka.. so, in short ideanya ditafsirkan dalam bentuk tulisan citer Unspeakable Love.. kiranya, macam tu lah ceritanya..






Tuesday, 15 October 2013

Sesuatu Tentang Seni









"...kerana tubuh manusia itu adalah sesuatu yang paling sempurna di mata manusia.. malah baju emas sekali pun jika dibandingkan sekali pun tidak terlawan keindahan dan keunikkan tubuh manusia itu sendiri.. di setiap lengkungan, bentuk yang membina tubuh kita ini mempunyai nilai artistika yang tinggi.. ia ada daya penarik, aura yang meransang mungkin juga sesuatu yang provokasi, sesuatu yang setiap manusia faham bertapa indahnya tubuh manusia itu.. ia juga bayangan tentang diri kita, dan mungkin juga bayangan yang kita impikan.. maka, tidak hairan lah banyak seniman terkemuka memilih subjek seperti ini.. di kaca mata seniman, 'nudity' itu adalah seni.. tiada pakaian yang paling indah melainkan tubuh manusia itu sendiri.."

"bila kau bercakap macam tu, aku mula teringatkan sesuatu.." balasku..

"tentang apa?"

"bila aku pernah jadi subjek untuk lukisan buat seseorang.. kata-kata itu hampir serupa dengan apa yang pernah dia katakan.."

"siapa?"

Aku terdiam...

minda ini masih jelas terbayang saat itu.. dalam bilik yang agak gelap, aku duduk di satu sudut.. si dia hanya memandangku dengan penuh keterujaan.. dia tidak berkata apa-apa, namun dari pandangan matanya itu adalah sesuatu yang nyata.. duduk di kerusi, sambil diriku diperhatikan oleh dirinya, aku kekok seketika.. malu sedikit.. entah kenapa dia tiba-tiba memandang aku dengan pandangan tajam.. kemudian, yang memeranjatkan dia pinta aku untuk membuka baju.. terkejut, malu, aku bertanya kenapa.. lalu dia berkata..

"kerana dengan berbuka baju lagi lebih artistik.."



-Saiful-









Unspeakable Love -Part 31-










coming soon this November..










Sunday, 6 October 2013

Unspeakable Love -Preview-









aku seakan dapat rasakan jiwa lukisan itu.. ia adalah sesuatu yang semi abstrak.. jalinannya tidak lah begitu jelas, namun mata ini jelas melihat ada dua imej lelaki di dalamnya.. terdiam seketika, aku hanya terus memandang pada lukisan itu.. pandangan yang tajam.. ia seakan memanggilku.. entah kenapa aku rasakan jiwa ku seakan mengenali maksud lukisan itu.. sesuatu yang seakan terkait dengan diriku.. seakan aku adalah insan di dalam lukisan itu.. sesuatu yang menyedihkan.. kesunyian.. tercari-cari akan ketentuan..

perlahan-lahan, jariku menyentuh lembut mengusap pada lukisan itu.. mata masih lagi tidak lepas dari terus menatapnya..

"ia tentang kita, tak begitu?"

"ha ah.. if you want to follow the rules, ia akan jadi begitu.."











Unspeakable Love -Part 31-









coming soon this November...

ahaks... :D

Saturday, 5 October 2013

Nak Delete Profile Planet Romeo







merujuk pada post lama aku tentang Planet Romeo tu apa benda, banyak yang komen kata nak masuk PR semula macam mana? ye lah, PR ni selalu kena blocked, kalau tak tahu cara masuk, dah tak leh masuk lagi dah.. yang komen ni semua dulunya ada profile PR, tapi atas alasan nak delete profile dorang tu, tapi last-last dah takleh masuk lagi dah.. ada yang kata dah nak kahwin, so, nak delete lah profile dalam PR tu.. mesti lah risau kalau ada yang terjumpa profile mereka kat dalam tu..

so, persoalannya, macam mana nak masuk PR? 

orang-orang ni kata nak masuk PR sebab nak delete account mereka.. aku ni sebenarnya tak nak lah share cara nak masuk PR dalam blog ni sebab tak nak yang tak pernah main PR boleh join PR gara-gara aku beri link secara umum..

so, firstly lah pada yang request minta link masuk PR atas alasan nak delete profile dorang, korang tak perlu lah risau kalau profile korang tu still ada dalam PR sebab PR ni ada tarikh luput juga.. maksud aku profile korang tu akan secara automatik akan dipadamkan/ kena delete kalau capai tempoh tertentu.. maksud aku macam sebulan lebih rasanya lah kalau tak aktif, profile korang tu terus kena padam.. tak macam FB, so korang tak perlu risau kalau korang rasa yang korang dah tak buka PR macam sebulan lebih sebab profile korang tu akan automatik terpadam.. 

so, macam mana? agak-agak dah berapa lama korang tak buka PR? kalau dah lama sangat sampai dua bulan ke, so tak payah risau lah.. bagi aku orang yang create PR ni pun faham apa yang orang PLU ni nak.. so, dorang dengan sengaja buat sistem macam tu lah kot..

aku dah try dah buat carian dengan profile yang secara automatik terpadam gara-gara tak aktif, memang tak jumpa..

but kalau korang tak puas hati gak, boleh contact aku pada FB okay.. pada FB.. sekali lagi pada FB.. faham tak kat FB? mesej je terus pada my FB tu tanya link.. tapi bukan pada orang yang sesaje nak masuk PR untuk main.. tapi untuk kes-kes macam ni lah..







Wednesday, 2 October 2013

Bercinta Tapi Tak Pernah Jumpa






post kali ni dapat ilham lepas membaca cerpen kat blog My Name is Shark.. actually dah lama pun aku nak create post ni tapi tak sampai-sampai juga.. okay.. hot topik.. 


Bercinta Tapi Tak Pernah Jumpa


terlebih dahulu, aku tak tujukan benda ni kat sesiapa okay.. benda ni just secara general, secara umum.. tak maksudkan pada mana-mana individu.. ini semua just based on my own opinion.. bercakap mengenai tentang kes orang bercinta tapi actually mereka tak pernah berjumpa pun, adakah benda ni patut or tak patut?

terpulang pada pasangan tersebut.. but based on my own experience, dan hal ini membuatkan aku punya pendapat aku sendiri mengenai cinta seperti ini.. for me lah, ia adalah sangat penting untuk kita jumpa orang itu terlebih dahulu sebelum nak declare nak jadi couple semua.. kenapa?? sebab kita akan tahu ada bezanya bila kita tak pernah jumpa orang tu dan bila dah jumpa orang tu.. maksud aku lah kan mengenai persepsi dan andaian kita terhadap orang tu macam mana sebelum kita berjumpa dengan orang tu.. ye lah.. mesti kita ada imaginasi sendiri bayangkan orang ni macam mana.. fikir orang tu macam ni lah, macam tu lah.. faham kan maksud aku?

nak diceritakan lah mengenai aku, pernah sekali lah aku pun ada juga buat blind date ni.. sekali tu je.. waktu tu teruja sangat sebab baru je nak exposed dalam 'dunia' macam ni.. nak diringkaskan cerita, pada usia remaja yang tak matang lagi, umur 19 tahun time tu, mungkin keinginan nak cuba-cuba tu semakin kuat lah.. aku berkenalan dengan seorang mamat ni lalu ada blind date dengan dia.. nak diringkaskan cerita pula, mamat tu actually dah ada BF sebenarnya, dan aku pun niatnya memang tak fikir benda lain pun, just nak kawan-kawan je.. but mungkin ini pertama kali aku berkenalan dengan 'spesis' sendiri, aku pun seakan seronok gak chat dengan dia.. but honestly time tu timbul juga lah rasa suka sikit kat dia ni.. dan dia pun obviously memang suka kat aku even dia dah ada BF... memang ada menunjukkan tanda-tanda nak aku jadi BF dia atas alasan BF dia dah tak perdulikan tentang dia lagi dah.. selalu gak dia mengadu kat aku tentang masalah hubungan mereka.. tapi aku tak nak kacau daun kan.. tak nak lah rosakkan hubungan orang lain..

memang time tu aku seronok sangat chat dengan dia.. hari-hari tunggu SMS dari dia.. baru lah kali pertama aku merasakan yang aku dah banyak habis duit nak beli kredit semata-mata nak SMS dengan dia.. even my friend pun time tu realize tentang perubahan aku.. dia rasakan yang aku ni sedang bercinta.. sebab asyik-asyik dengan telefon je kan.. dia tanya dengan awek ke?? aku pula tak menafikan yang time tu aku seronok chat dengan seseorang.. tapi aku kata kat kawan aku tu dengan awek lah (giler lah nak mengaku dengan lelaki kan) tapi just berkenalan je.. kenalan internet kata aku (padahal dari web songsang Planet Romeo.. hahaha).. so, nak diringkaskan cerita lah, aku ni seolah-olah macam angau gak sebab sampai kawan aku pun boleh nampak perubahan aku seolah-olah sedang bercinta..

okay, nak cepatkan cerita tentang aku ni.. last-last kita orang berjumpa gak kat Midvalley time aku pergi ke tempat kerja dia secara diam-diam tanpa memberi tahu dia.. aku suka buat surprise kan.. so, memang dia terkejut habis time tu tiba-tiba je aku datang depan mata dia.. jeng.. jeng.. jeng... surprise!! lalu mula lah detik perkenalan antara face to face.. terlebih tu aku nak cakap lah yang aku ni jenis yang sangat takut kena reject.. aku takut kalau aku dah jumpa orang tu terus aku kena reject.. sebab tu aku ni susah sangat nak dibawa keluar berjumpa.. banyak juga lah pembaca blog ni yang ajak jumpa.. but seperti yang aku cakap lah, aku ni takut kena reject je sebenarnya walaupun nak jumpa tu just untuk kenal je kan.. nak kata rupa aku ni buruk, tapi aku rasa comel je aku (aduh!! mati lah perasan.. hahaha).. but aku ni just tak ada keyakinan dan bayangkan people will dislike me lepas dah jumpa.. sebab aku fikir, aku ni bukan jenis yang orang akan suka kot.. tu apa yang aku fikirkan lah.. but you know what, berbalik pada cerita tentang blind date ni kan, aku yang jenis fear of rejection ni tak sangka pula buat si dia terus jatuh hati kat aku pada pertama kali face to face... but terbalik pula ceritanya, dalam kes ni aku pula seolah-olah jadi orang yang 'mereject'.. fear of rejection katanya, tapi dia sendiri pula macam nak reject orang.. apa lah aku ni kan.. 

okay.. aku tak reject dia.. even kat FB pun still kawan lagi.. selalu gak aku skodeng FB dia.. kat my real FB lah.. tapi disebabkan dia dah suka aku pula dah, aku seolah-olah macam nak menjauhkan diri.. apa dah jadi ni?? sebelum ni kata macam jadi angau kan.. macam jatuh cinta je.. but last-last bila dah jumpa tak jadi macam tu.. okay, kalau nak ditanya pendapat aku lah kenapa, alasanya sebab I think imaginasi aku tentang dirinya sebelum ni agak lari juga lah bila dah jumpa.. then baru kita sedar yang feeling tu akan jadi lain sebelum jumpa dan selepas jumpa.. dalam kes ni, feeling tu jadi biasa-biasa je.. I think he can be my friend only.. tapi dia pula nak harapkan aku jadi BF dia..

merujuk semula mengenai kes bercinta tapi tak pernah jumpa ni, sebab apa aku kata ia sangat penting, punya lah penting sangat-sangat, amat penting ni hah, penting sebelum melafazkan cinta, sesuatu yang jadi kepentingan kita, penting untuk dilaksanakan, kerana ia amat penting kalau kita jumpa orang tu terlebih dahulu sebelum kita nak declare kita lah couple walaupun sebelum jumpa ni punya lah angau habis rasa macam dah jatuh cinta pada orang tu.. sebab apa? sebab bila dah jumpa akan terjadi satu perkara..



1. boleh jadi kita semakin jatuh hati pada orang tu.. (kalau kes macam ni untung lah..)

2. or baru kita realize tiba-tiba je feeling suka tiba-tiba terus hilang.. (kes macam ni sedih lah pula)


faham tak maksud aku? 


aku pernah cakap kat seseorang,



------------------------------------------------------


"I think, banyak orang bercinta ni hubungan mereka tak kekal lama sebab mereka bercinta sebenarnya mereka bukannya truly fall in love.. atas disebab rasa mahu disayangi seseorang, maka kita senang nak terima kasih sayang dari orang lain, walaupun sebenarnya kita not really fall in love kat orang tu.. kalau kita sedar lah tentang hakikat yang kita bukannya betul-betul jatuh cinta pun.. sebab tu lah jadi kes orang curang, kes baru jumpa terus nak couple, jumpa then buat seks lalu jadi couple lah then akhirnya hubungan tak ke mana pun sebab sebenarnya-benarnya cinta yang mereka rasa tu bukan lah sebenar-benar cinta pun.. lalu aku teringat dengan satu ungkapan..



'don't fall in love when you are lonely'



sungguh mendalam maksud ungkapan ini... atas kita ni rasa 'lonely' mahu disayangi, maka kita mudah nak terima jadi couple orang bagi mengisi kekosongan hati kita tu.. but in reality, sebenarnya kita bukan lah betul-betul cinta orang tu pun.."


----------------------------------------------------------


so, kesimpulannya, for me jangan terlalu teruja untuk mengatakan cinta or declare nak jadi couple terus.. ambil masa untuk fahami adakah cinta yang kita fikir tu memang 'the true love'?? or sekadar cinta yang datang dan pergi??

aku nak bercakap mengenai diri aku.. bila dah matang sikit ni, aku memang dah jadi lain sikit lah..

aku ada suka pada seseorang ni.. mungkin bila aku nyatakan bertapa aku ni seolah-olah macam angau kat orang tu, macam tu bukti yang aku sudah jatuh cinta..

1. time aku lepas balik dari universiti dengan basikal, aku selalu je sebut nama si dia sambil-sambil aku berbasikal.

2. every night sebelum tidur aku akan tengok gambar si dia dulu

3. every night tu juga aku berharap yang aku akan bermimpi tentang dirinya pada malam nanti

4. setiap hari aku akan skodeng FB si dia walaupun dia jarang je nak update FB pun

5. then aku suka baca status-status lama FB si dia dan tengok perbualan yang aku dan dia pernah bualkan..

6. bila time birthday aku, orang paling aku harapkan sekali untuk wish adalah si dia.. kalau yang lain wish aku just rasa biasa je.. tapi kalau dia yang wish, terus hati berbunga-bunga.

7. bila aku nampak gambar terbaru si dia di FB, terus aku jadi punya lah gembira.. dalam hati terus menjerit macam ni "cepat ambil! cepat ambil!" maka, terus aku ambil pic dia tu lalu save dalam galeri gambar yang dah berlambak gambar si dia..

8. tak puas dengan tu, maka aku pun skodeng album gambar kawan-kawan si dia, kot-kot terjumpa gambar si dia.. kalau jumpa terus ambil lagi..

9. setiap hari memang mulut ni nak sebut nama si dia je..

10. setiap hari juga selalu hati ini berbisik "siapa sayang dia?" lalu hati pun berbisik lagi "me!! me!!" sambil tangan angkat ke atas..

11. aku siap cuci gambar si dia lagi lalu letak di atas meja belajar aku.. senang nak skodeng.

13. aku pernah letak gambar si dia jadi wallpaper desktop aku




cukup untuk senarai 15 yang macam tanda-tanda yang aku ni dah jatuh cinta.. maka memang betul lah yang aku ni jatuh cinta?? dah obvious giler lah wei kalau timbul tanda-tanda macam tu, tentu lah aku ni jatuh cinta dengan dia kan??

but..

aku ada cakap juga macam ni..


"untuk sesuatu sebab yang aku still tak boleh nak declare yang aku betul-betul sudah jatuh cinta.."








so, pada saat ni aku bukan lah jenis yang mudah mengatakan yang aku sudah jatuh cinta.. walaupun tanda-tanda tu memang dah macam obvious kan? but somehow, kita kena betul dalami perasaan itu dengan sebetul-betulnya, fahami dengan mendalam, tanya hati sebenar kita, kenali perasaan sebenar kita tentang adakah benar 'cinta' yang kita rasakan tu adalah 'the right/true love'?















# sekali lagi, post ni merujuk secara general okay.. mengenai pandangan secara umum...

Tuesday, 1 October 2013

Dunia Lain







siapa tahu Final Fantasy tu apa benda? kalau kaki gamers tahu lah apa benda tu lagi-lagi kalau yang suka main game RPG.. Final Fantasy ni dah ada bermacam-macam series.. yang terbaru akan keluar adalah Final Fantasy 15.. apa yang aku cerita pula adalah Final Fantasy 14, FF14.. siapa pernah main game ni?? aku rasa even bagi pengemar game Final Fantasy kat Malaysia pun banyak yang tak pernah main lagi FF14 sebab berbeza dengan game lain yang kebanyakkannya untuk PS1, PS2, PS3 and even sekarang Android Phone pun dah ada tapi FF14 pula hanya untuk Online Game.. so senang kata macam Ragnarok Online lah game MMORPG.. and I think lah memang banyak yang tak pernah main lagi kot game ni kat Malaysia lagi-lagi sebab game ni kalau nak main kena ada monthly payment.. so, aku rasa aku lah antara sekelompok kecil orang Malaysia yang main FF14..

nak diceritakan lah, sebenarnya FF14 ni dah release pada 2010 lagi.. sejak tahun tu memang aku teringin sangat nak rasa game ni tapi tak pernah kesampaian.. sebabnya kalau nak main kena ada internet kan, dah tu time tu kalau nak main kat Student House internet punya lah slow.. lagi-lagi pula harga CD game ni punya lah mahal sebab original je yang ada jual.. cetak rompak semua takde.. so, nak dipendekkan cerita lah niat nak main game ni terpadam di situ sahaja sampai lah aku study kat Aussie baru ni baru dapat main sebab alasannya dah boleh dipenuhi.. 1. duit dah ada kan? hahaha.. 2. internet boleh lah laju juga.. 3. aku dah ada Dekstop yang power juga lah.. so, dah cukup alasan untuk main game ni..

nak dipendekkan cerita juga, game ni tutup pada hujung 2012.. jadi aku tak kesempatan lah nak main game ni.. mereka tutup disebabkan rating game ni dapat feedback yang negative.. jadi mereka nak buat semula game ni dan akan direleased pada 27 August tahun 2013.. tunggu punya lah lama, akhirnya aku apa lagi terus lah order lalu mula lah aku 'mengembara' di alam lain.. bercakap mengenai game ni, adakah ia berbaloi untuk dimain? sebelum ni kan dah tutup sebab negative feedbacks tu banyak.. tapi untuk keluaran baru ni pula aku boleh kata memang game ni SUPERB! ramai orang mula syok main game ni.. senang kata it's a very addictive game sampai aku pun banyak hari tidur lewat gara-gara main game ni.. kiranya memang berbaloi kalau main game ni even ada monthly payment.. grafik punya lah gempak.. aku rasa grafik game MMORPG terbaik aku pernah tengok yang ada sekarang..

sekarang ni aku nak cakap benda basic tentang game ni.. apa yang korang kena tahu bila main game ni.. sebenarnya aku ni berharap kalau ada lah orang Malaysia kat sana tu pun main game ni gak.. hahaha.. sebabnya adalah geng main sama, sebab aku tak pernah lagi jumpa orang Malaysia.. senang sikit kalau ada geng senang nak buat group.. okay, berbalik pada benda basic..

sebelum main, anda kena pilih bangsa apa yang anda kena guna.. setiap bangsa ni ada kelebihan masing-masing.. mungkin bangsa ni sesuai untuk perkerja tu or ni, tapi tak semestinya macam tu.. apa-apa bangsa pun boleh sebenarnya.. ada empat jenis bangsa.. setiap bangsa pula ada Clan masing-masing.. berikut adalah senarainya..


Hyur

lebih kurang macam manusia lah.. sama je dengan manusia.. terbagi kepada dua kumpula iaitu Midlanders (Kiri) dan Highlanders (kanan).. dari segi status, Midlanders agak seimbang.. apa-apa jenis Class boleh masuk.. manakala Highlander pula sesuai dengan Class dalam kategori Tank.. sebabnya Highlanders ni Strength nya paling tinggi tapi Intelligence rendah pula.. perbezaan ketara mereka berdua ni adalah Highlanders lebih muscular dan masculine.. even perempuan mereka pun agak masculine..




Elezen

lebih kurang macam bangsa Elf.. terbahagi kepada dua Clan iaitu Wildwood (kiri) dengan Duskwight (kanan).. perbezaan fizikal antara kedua-dua nya aku tak tahu sangat.. mungkin warna kulit kot.. Wildwood terkenal dengan cinta alam semula jadi.. kaum baik-baik lah ni.. Duskwight pula agak kasar ni.. Wildwood sesuai dengan pekerjaan macam Archer tapi Duskwight pula Magical Class yang beri damage.


Roegadyn

bangsa bertubuh besar terbagi kepada dua kumpulan, Sea Wolf (kiri) dan Hellsguard (kanan).. Sea Wolf adalah bangsa pelaut manakala Hellsguard tinggal di gunung-gunung mostly jadi bodyguard.. untuk bangsa ni apa-apa jenis Class pun boleh kecuali Archer agak kurang sesuai..



Lalafell

bangsa kerdil terbahagi kepada dua Clan iaitu Plainfolks (kiri) dan Dunesfolks (kanan).. bangsa ni ada Sultan.. hahaha.. seriously ada Sultan? yupp. namanya Sultanate of Ul'dah.. nama je Sultan tapi bukan Islam lah.. sebab Sultanate of Ul'dah tu adalah kerajaan di padang pasir.. so ala-ala macam negara Arab lah.. bangsa ni adalah sesuai sekali magical class dan agak kurang sesuai class yang berasaskan Strength.. tapi ada je yang guna bangsa ni sebagai Tank Class.. nampak comel je jadi penyerang hadapan.. sebab dorang kecil tubuh tak besar macam bangsa lain..


Miqo'te

bangsa seperti kucing terbahagi kepada dua Clan, Seeker of The Sun (kiri) dan Seeker of the Moon (kanan).. beza kedua-duanya yang satu suka siang, yang satu lagi suka malam.. dari segi fizikal pula Seeker of the Moon rupa lebih kelihatan 'beast' berbanding dengan Seeker of the Sun.. contohnya ekor Seeker of the Moon lebih panjang dan berbulu tebal.. dari segi poll aku tengok bangsa ni lah bangsa paling ramai or popular orang main..



untuk watak aku pula, asalnya memang aku target nak guna Hyur.. mungkin sebab Hyur ni hensem lagi kot.. hahaha.. actually lelaki Miqo'te pun hensem gak.. aku tak nak Lalafell sebab pendek sangat.. Elezen pula kurus dan tinggi sangat.. Roegadyn pula badan besar.. tak hensem.. hehehe.. senang cakap aku ni bila nak buat watak aku memang pilih paras rupa juga lah.. lalu aku pilih Hyur.. asalnya juga nak pilih Highlanders Clan sebab Highlanders ni orangnya lagi muscular dan masculine.. memang aku taste juga kat watak Highlanders tu time nak buat watak.. hensem kot Highlanders.. but Higlanders tak sesuai dengan magical class and aku pula memang suka class yang main magic semua.. last-last aku pilih Hyur clan Midlanders.. tapi takpe.. hensem juga watak yang aku buat tu.. hahaha


lelaki Hyur hensem kot..


okay, bila dah siap pilih bangsa apa, buat watak, pilih rambut, warna kulit, bla bla bla semua kan, then kena pilih lah nak main class apa nanti?? seperti yang aku dah cakap lah, aku suka main class yang guna magic semua.. tak suka yang melee ni.. suka yang range attack.. so, aku nak senaraikan lah apa jenis class yang boleh dipilih nanti.. tapi sebelum tu aku nak jelaskan peranan setiap class..

dalam game ni setiap class dibahagikan kepada tiga jenis yang masing-masing ada peranan sendiri.. 

1. Tank Class

apa itu Tank Class? ia adalah class untuk penyerang hadapan.. Tank class sangat penting sebab mereka adalah pelindung utama.. senang kata, mereka ni macam jadi 'korban' orang yang kena terima serangan agar member yang lain selamat dan boleh tolong serang.. Tank class ni kena tarik perhatian musuh agar serang dia.. maka dengan itu Tank Class ni ada dua ciri-ciri yang penting.. pertama, mostly damage mereka sangat kuat dang juga High Defence.. dah tu HP pun tinggi gak.. tentu sekali lah melee class.. 

2. DPS Class

yang ni pula bagi aku adalah attacker class.. terbahagi kepada dua, melee ataupun penyerang jarang jauh.. melee class bagi kategori ni Strength mereka tinggi gak cuma Deffence tak sekuat Tank Class.. peranan DPS class pula adalah musnah kan musuh yang ada.. dia bantu kalah kan musuh sementara Tank Class ambil damage dari musuh.. lebih kurang macam sokongan lah tapi tak ambil damage dari musuh sebab low defence.. maksudnya bukan tak kena serang tapi cuba elakkan kita jadi mangsa diserang, biar Tank je jadi mangsa.. magical class pun kategori ni asalkan peranannya untuk beri damage.

3. Healer Class

ni pun sangat penting.. tanpa seorang Healer dalam kumpulan memang susah lah.. tugasnya macam biasanya lah, sembuhkan ahli kumpulan, buat supporting magic semua.. 



okay.. dah tahu jenis class yang ada, di bawah ni adalah senarai class yang ada.. bermula dengan basic kemudian kepada more advance class..




Gladiator

role : Tank Class


kalau suka main melee boleh lah pilih yang ni.. Gladiator adalah tank class yang jadi penyelamat utama.. high strength dan juga defence.. 





Marauder

role : Tank Class


yang ni pun tank class gak.. strength lebih buat berbanding gladiator sebab mereka tak pakai perisai kan.




Lancer

role : DPS class


attacker yang serang guna tombak or lembing.. bagi aku class ni ada banyak serangan yang membawa effect yang menarik..




Pugilsit

role : DPS class


penyerang yang menggunakan senjata tangan ala-ala martial art lah ni.. lincah dan senang nak mengelak serangan musuh




Archer

role : DPS class


orang kata Archer adalah DPS terbaik.. sangat-sangat dialu-alukan kalau nak join satu kumpulan sebab orang kata Archer sangat membantu..




Thaumaturge

role : DPS class


yang suka main magic boleh pilih ni.. damage yang tinggi, dan kelebihan yang lain pula boleh serang banyak musuh dalam satu masa.. 





Conjurer

role : Healer


antara healer yang boleh dipilih.. kalau suka main sembuh member boleh pilih class ni.. seriously wei, best juga jadi healer ni..




Arcanist

role : boleh jadi healer dan juga DPS class


satu lagi class berasaskan magic.. tapi yang ni ada 'pet' dia sendiri yang turut serta berlawan dengan dia.. 



okay, tu adalah basic class yang ada.. so, aku pilih yang mana satu? aku kata nak yang guna magic.. so, pilihannya adalah sama ada Thaumaturge, Conjurer or Arcanist.. awal-awal tu aku fikir macam ni, aku tak nak pekerjaan healing semua sebab macam bosan jadi healer ni (tapi bila dah try actually best jadi healer ni).. then sama ada aku nak pilih Arcanist ataupun Thaumaturge.. last-last aku pilih Arcanist disebabkan satu perkara iaitu advance job bagi Arcanist adalah Summoner.. aku minat Summoner sebab tu aku pilih Arcanist..


so, yang pula advanced job yang lagi hebat dari basic class







Paladin
role : Tank class

advanced class dari Gladiator.. tapi nak jadi Paladin kena Gladiator level 30 dan Conjurer level 15.. 






Warrior

role : Tank Class


advanced class dari Marauder.. nak jadi kena Level 30 Marauder dan level 15 Gladiator






Dragoon

role : DPS class


advanced class dari Lancer.. wujud adalah untuk jadi tentera menyerang Naga.. dragon killer lah maksudnya.. nak jadi kena level 30 Lancer dan level 15 Marauder






Monk

role : DPS class


advanced class dari Pugilist.. kena level 30 Pugilist dan level 15 Lancer baru boleh jadi Monk








Bard

role : DPS class


advanced class untuk Archer.. banyak yang kata Bard adalah the best DPS class.. aku tak pernah try, so tak tahu nak komen apa.. kena level 30 Archer dan level 15 Pugilist nak jadi Bard..






Black Mage

role : DPS class


advanced class dari Thaumaturge.. aku teringin nak try sebab aku suka class yang guna magic kan.. but still tak cukup level nak jadi Black Mage.. kena level 30 Thaumaturge dan level 15 Archer..






Summoner

role : DPS class


advanced class dari Arcanist.. banyak yang komplen kata Summoner ni sucks.. macam jadi the most unwanted DPS class.. aku yang dah jadi Summoner faham lah macam mana rasanya jadi Summoner.. ada juga betulnya.. Summoner ni ada kekurangan nya juga.. tapi bila dah level semakin tinggi, baru lah kita boleh menggunakan kelebihan Summoner tu secara maximum.. so, masing-masing ada kelebihan.. kelemahan Summoner adalah dia agak lambat nak matikan musuh sebab serangan mostly berdasarkan macam 'poison'.. sikit demi sedikit baru ada damage.. maksudnya macam kalau kelas lain nak beri damage 300, terus 300.. tapi Summoner pula macam, 300 tu ambil masa 15 saat misalnya.. macam 50 damage, then 50 damage lagi, and terus macam tu.. tapi kelebihan Summoner pula dia ada magical creature yang turut berlawan dengan dia.. so, damage yang dibuat oleh Summoner sebenarnya agak besar.. katakan lah Summoner serang 300 damage, Pet dia pula lagi serang 150 damage.. jadi 450 damage lah.. sebenarnya Summoner beri damage lagi besar berbanding class lain, cuma Summoner damage diberi tu tak instant je..

nak jadi Summoner kena level 30 Arcanist dan level 15 Thaumaturge








White Mage

role : Healer


advanced class dari Conjurer.. a very good Healer yang beri kesan healing yang besar secara terus.. cuma kekurangannya kena kawal MP sebab mudah habis.. nak jadi kena level 30 Conjurer dan level 15 Arcanist






Scholar

role : Healer


satu lagi advanced class dari Arcanist.. a very good Healer.. ada pet sendiri macam Summoner tapi Scholar punya pet adalah Fairy.. berbeza dengan healer lain seperti White Mage, Scholar punya healing abilities bagus untuk healing secara berkumpulan.. takde issue dengan masalah kekurangan MP sebab ada skill boleh hidupkan MP semula.. for my own opinion Scholar adalah healer lagi bagus berbanding White Mage, cuma skill Scholar terlalu kepada healing dan kurang skill menyerang.. macam tak best lah kalau kita main tanpa kumpulan bila kita nak serang musuh bersendirian sebab skill menyerang tak banyak seperti White Mage.. nak jadi Scholar kena Arcanist Level 30 dan Conjurer level 15




itu lah setakat ni classes dan jobs yang ada.. tapi akan datang akan ada jobs baru diperkenalkan.. lagi pun game ni baru direlease semula pada 27 Ogos lalu.. memang agak baru lagi ni..

setakat ni aku baru capai ni..

level 42 Summoner
Level 42 Scholar
Level 42 Arcanist
Level 26 Thaumaturge
Level 15 Conjurer
Level 5 Archer


sebenarnya ni first time aku main game online jenis RPG.. dulu-dulu teringin nak main Ragnarok tapi tak pernah berkesempatan.. so, bila dah first time tu aku rasa lain sikit lah.. rasa best giler.. addictive betul main benda macam ni.. so, tak hairan lah ada kes orang mati gara-gara main game (usually online game macam ni).. main game pun boleh mati kan sebab asyik menghadap komputer je tak tidur-tidur lah.. yang ni pun honestly ganggu pelajaran aku sebab dah mula macam ketagih sikit..

sebenarnya ada banyak cerita aku nak katakan yang berkaitan tentang game ni.. tapi aku rasa nak cerita pada lain kali lah kot.. 

kat bawah ni adalah screen shot watak aku punya dalam game tu..












trailer






gameplay..