Saturday, 16 December 2017

Jom CF

dalam dunia PLU ni kan ada banyak 'terms' or ayat-ayat yang kita kadang-kadang tak faham. sebagai contohnya adalah perkataan PLU tu yang berasal dari perkataan People Like Us yang merujuk kepada golongan LGBT.. perkataan PLU ni hanya digunakan orang Malaysia dan Singapore je.. kalau negara lain dorang tak faham lah. dan sekarang ayat paling trending untuk tahun 2017 ni adalah perkataan 'Kunyit'.. tentang kenapa macam untuk tahun 2017 ayat Kunyit ni macam aku biasa tengok orang sebut dan perkatakan walaupun actually ayat 'kunyit' tu macam dah lama wujud pun cuma macam sekarang jadi ayat orang biasa sebut sampai budak-budak pun dah tahu apa maksud ayat 'kunyit'. tapi actually ada juga orang yang masih tertanya-tanya,

"kenapa kunyit? apa maksud kunyit?"

aku rasa aku tak perlu nak explain apa benda yang dimaksudkan sebagai 'kunyit' tu.. sekarang ni aku nak cakap satu perkataan lain iaitu 'CF'..

apa itu CF? biasa dengar ke? or tak pernah tahu?

dulu-dulu aku tak faham juga apa benda lah yang dimaksudkan dengan CF ni? actually aku mula dengar perkataan CF ni pun sebab aku main Grindr.. dari dalam Grindr tu lah aku mula tahu maksud CF ni.. selalu orang dalam Grindr ni sebut sebut CF ni.. ada orang cara nak greet orang dalam mesej pun first ayat keluar adalah;

"CF?"

aku fikir, CF ni maksudnya cara orang nak tegur orang ke? macam How are you.. what's up semua tu.. aku pernah tanya satu kawan blogger dulu-dulu lah.. aku tanya dia..

"Pakcik.. apa maksud CF?" (pakcik tu gelaran aku panggil dia.. bukan sebab dia umur taraf pakcik)

dan kawan blogger ni pun sebenarnya tak tahu apa benda yang dimaksudkan dengan CF ni.. dan aku pun cuba cari sendiri untuk nak tahu apa yang dimaksudkan oleh dengan CF ni...

so, basically perkataan CF ni berasal dari singkatan 'Chem-Fun'. 

jadi apa yang dimaksudkan dengan Chem-Fun ni? bila sebut 'fun' tentu lah ia melibatkan tentang 'seks'. dan 'chem' pula singkatan daripada perkataan 'chemical'. secara ringkasnya ia adalah 'chemical fun' yang bermaksud aktiviti seks yang melibatkan bahan kimia. jadi waktu buat seks tu perlaku akan ambil sesuatu bahan kimia yang bertujuan untuk menghangatkan lagi pengalaman seks tu lah.. bahan kimia ni tak lain dan tak bukan actually adalah sejenis dadah untuk nak buat seks tu lagi syok dan tahan lama.. lebih kurang macam tu lah.. 

so, bila orang ajak ko macam, "Jom CF.." maksudnya dia nak ajak ko buat seks sambil ambil dadah.. 

dadah yang digunakan ada pelbagai jenis.. tapi yang biasa aku dengar adalah macam 'Ice' dan Poppers.. actually ada banyak lagi dan aku pun bukan lah tahu sangat pasal jenis-jenis dadah orang ambil untuk nak CF ni... 

antara ayat yang merujuk kepada CF ni juga adalah macam 'Chill'.. contohnya macam;

"aku tengah chill sekarang.." or "jom chill"

dulu-dulu aku tak faham apa maksud dorang bila dia cakap 'aku tengah chill'?

maksudnya dia tengah chill bererti dia sedang ambil dadah dan tengah syok layan nafsu..

dan ini bermaksud bila nak chill or CF tak semestinya melibatkan dua orang or lebih, tapi sendiri-sendiri pun boleh.. macam ko nak melancap, tapi nak bagi rasa syok lebih nafsu tu ko ambil a type of drug waktu ko tengah layan nafsu. 

actually kan perkataan CF or Chem-Fun ni sangat sinonim dengan golongan gay.. kalau korang google perkataan Chemfun pun mesti banyak yang akan related dengan golongan gay. nak kata orang gay ni je ambil dadah waktu seks, tak juga sebab aku tahu orang straight pun ada juga ambil dadah waktu seks.. 

tapi...

dari segi nisbah, walaupun jumlah orang gay ni sikit berbanding dengan yang straight, tapi orang gay ni lagi banyak ambil dadah waktu seks berbanding dengan yang straight.. sebab tu lah gay dengan chemfun ni macam sudah sebati dan sinonim.. ia macam jadi satu budaya gay tu sendiri..

dalam Grindr or mana-mana apps yang berkaitan, aku selalu jumpa orang asyik duk sebut CF ni.. sampai aku naik geram bila orang asyik nak CF je kerja dia..

"Jom CF?"

"you CF?"

"CF.."

ianya macam sudah menjadi satu perkara normal dalam gay community even kat Malaysia sekali pun CF ni macam dah biasa.. 

by the way, kat bawah ni adalah komik ringkas oleh banana_gayllery yang berkisarkan tentang 'CF' ni juga...



















# lama giler tak update blog.. hahaha.. tiba-tiba hari ni terlintas niat nak tulis blog ni..

2 comments:

  1. Biasa dengar pasal cf tu tapi tak tahu lebih dalam maksudnya. Bahaya betul guna apps gay..Kena berhati-hati.

    ReplyDelete
  2. Pernah 2/3 Kali orang Ajak dekat apps pasal cf ni tapi tak berani

    ReplyDelete