Wednesday, 7 May 2014

Australia






dah lama tak update blog.. ada yang tanya, bila nak update? bukan tak nak update. tapi bila nak taip entri baru tu macam tak tahu nak taip apa benda.. so, kali ni aku nak citer benda yang bukan isu PLU ke.. but just pasal perkara biasa-biasa je.. actually dah lama gak lah nak tulis pasal ni.. but tertangguh.. ada yang kata, kalau boleh nak baca entri pasal life kat Aussie.. so, kalau ada yang minat nak baca pasal ni, aku pun buat je lah kot..

okay.. sekarang aku nak citer pengalaman aku selama aku stay kat Aussie.. apa beza antara Aussie dengan Malaysia yang aku perasan and alami.. ye lah, mesti lain negara, lain benda yang ada.. so, bila kita merasai 'kelainan', kita pun kadang-kadang macam kena nak adapt dengan cara kat negara orang.. lama-lama dah jadi biasa.. so, di bawah ni antara perkara yang macam dah mula jadi kebiasaan selama aku stay kat Aussie.. 



tandas : tisu tandas
okay.. benda ni mungkin takde lah macam 'baru' sangat.. kat Malaysia sebenarnya ada je family yang guna kaedah macam ni.. but disebabkan aku ni orang kampung, so tak biasa pun dengan benda macam ni.. perkara apa? perkara, kalau nak berak tu guna tisu tandas je.. hahahaha.. so, benda ni actually antara perkara yang aku kena adapt sejak aku stay kat Aussie.. kalau nak berak, nak cuci bontot kena guna tisu tandas.. selama ni takde pun nak guna tisu tandas.. macam aku cakap lah, aku ni orang kampung.. mana ada guna style macam ni.. and aku pun percaya gak, majoriti orang (melayu) Malaysia kalau berak, tak banyak yang guna tisu tandas pun.. so, bila dah hidup kat Aussie, kena biasa kan lah habit macam ni.. sebab apa? kat Aussie tak macam kat Malaysia.. dekat-dekat jamban tu mana ada pili air.. kalau kat Malaysia kan, biasanya pili air tu akan ada dekat-dekat tempat kita berak.. memang dorang tak 'design' jamban dorang tu nak cuci bontot guna air.. pili air mesti jauh sikit dari tempat berak.. kalau teringin nak cuci bontot dengan air, kena bangun, bogel, sambil tahi-tahi still kat bontot, (hahahaha) and then jalan ambil air untuk cuci bontot.. but kalau nak prepare awal-awal, bawa lah gayung ke isi air dah sedia kat tepi.. but kadang-kadang korang terlupa je nak prepare air.. kalau teringin nak cuci bontot dengan air lah.. hahahaha.. and then bila aku nak biasakan diri nak guna tisu tandas ni, disebabkan sebelum ni bukannya biasa buat pun, so my bontot ni kira macam kulit still halus lagi kot.. tak biasa 'dikesat'.. so bila nak kesat tu, macam rasa sakit.. kalau korang nak cuci bontot dengan tisu, kadang-kadang tu rasa sakit bila actually sebelum ni your bontot tak biasa 'dikesat' dengan tisu pun.. faham tak maksud aku? maybe ikut jenis tisu tandas kot.. ada yang selesa dikesat, ada yang rasa sakit bila dikesat.. teringat lagi waktu aku balik Malaysia tahun lepas.. turun kat KLIA.. and then nak berak.. seriously wei, perkara pertama yang bermain kat minda aku time tu adalah..

"wah!! dah lama tak guna paip air untuk cuci bontot!"

hahahahahahaha




tandas/bilik mandi : tak berkunci
okay yang ni satu benda yang pelik.. aku pun tak sure kenapa orang kat Aussie ni buat benda macam ni.. tahu tak, mostly tandas or bilik mandi rumah kat Aussie takleh dikunci? seriously??? ha ah... memang macam tu.. but kalau ada bilik mandi or tandas berkunci tu mostly tak 'original' lah.. maksud aku dah kena modified.. but banyak rumah yang aku kunjungi, tandas dorang macam impossible nak kena modified untuk dikunci.. and aku rasa yang modified tandas bagi ada kunci ni mesti foreigner (macam Asians ke) yang ubah suai.. but kalau rumah asli yang takde 'pembaharuan', rumah asli local mostly tandas dorang takde kunci pun.. ingat lagi waktu first time datang kat Aussie, my senior cakap.. "tandas/bilik mandi takleh kunci tau.." aku pun pelik lah, kenapa pula takleh kunci? aku susah nak explain, but rumah my senior tu bilik mandi/tandas dorang macam impossible nak dikunci.. so, tertanya-tanya lah, "macam mana nak tahu kalau kat dalam tandas ada orang ke tak?" ye lah.. kot-kot kita tengah berak, tiba-tiba ada orang masuk, mampus! hahaha..

so, kalau yang tak tahu, actually kena tahu perkara macam ni.. how to avoid this?

1. okay.. kalau pintu bilik mandi/tandas tu tertutup.. tu maksudnya ada orang.. 
2. kalau pintu terbuka, takde orang lah tu..
3. but elok kita ketuk or curi-curi dengar kat pintu before nak masuk
4. so, kalau nak masuk bilik mandi/tandas yang takde kunci ni, kena cek dulu.. jangan main masuk je..

tak tahu lah kenapa mat salleh ni tak kunci bilik mandi/tandas dorang.. but in reality memang macam tu lah.. but rumah aku, tandas/bilik mandi boleh kunci lah.. maybe dah kena modified sebelum ni.. but banyak je rumah orang lain takleh kunci..

so, bila dah kat Aussie, kena tahu 'adab-adab' bila nak masuk tandas/bilik mandi.. kalau pintu tertutup tu, jangan main masuk je..

my friend ada cerita kat aku pasal pengelaman dia.. and aku rasa kelakar.. dia ada pergi party mat salleh.. biasa lah, kalau mat salleh berparti mesti nak minum arak semua.. mabuk-mabuk lah.. but my friend tak minum lah.. and then, my friend ni pun masuk tandas.. but suddenly pintu kena buka.. so my friend pun macam cemas lah.. so, try nak tutup balik pintu.. and then mat salleh yang nak masuk tu kata "i'm sorry.. i'm sorry.." macam tu..

so, boleh tak bayangkan situasi macam tu? bahaya kan tandas/bilik mandi kat Aussie ni.. apa reason dorang tak beri kunci??




nama : Muhammad
okay.. yang ni bagi aku macam lucu sikit.. nama lelaki paling popular kat Malaysia tak lain tak bukan adalah Mohammad, Muhammad or apa-apa je lah ejaan macam mana.. very common lah.. nama awal.. kalau kat dalam kelas, mesti ada orang yang nama dia ada Muhammad/Mohammad.. tapi, kebiasaannya, kita akan panggil orang tu dengan perkataan nama kedua.. maksud aku macam, kalau Mohmd. Rahman, orang akan panggil Rahman je.. kalau Muhd. Ramli, orang akan panggil Ramli je.. Mohd. Ridwan panggil Ridwan.. tak pernah lagi aku dengar kalau orang tu nama Mohd. Syafiq, orang panggil Mohammad.. mesti nak panggil Syafiq.. lain lah kalau nama orang tu macam Muhammad bin Najib.. kalau kes macam ni, memang akan panggi Muhammad je lah.. 

aku pernah ada cakap macam ni..

"aku ada nama panggilan baru kat Aussie.. mat salleh panggil aku Mohammad.. first time aku kena panggil Mohammad.."

apa benda sebenarnya? so, senang cakap, awal nama aku pun ada Mohd. gak.. and obviously, macam aku cakap lah, kalau kat Malaysia, mana ada orang nak panggil Mohd. pun.. macam aku beri contoh Mohd. Rahman orang panggil Rahman.. Mohd. Ramli orang panggil Ramli.. mana ada orang nak panggil Mohammad.. so, disebabkan nama Mohd. tu ada pada awal nama aku, automatik orang Aussie akan panggil dengan nama tu.. macam pergi bank ke, and mat salleh tu cakap, "Hi Mohammad.." kalau ada urusan kat uni ke, then orang bila tengok nama aku, and then terus cakap, "Mohammad.." bila nak panggil aku.. so, bagi aku weird lah.. sebab selama ni tak pernah pun kena panggil Mohammad sebelum ni.. and disebabkan nama Mohammad ni very popular dikalangan melayu, so banyak lah nama awal lelaki melayu ada nama Mohammad.. so, bila kat Aussie, semakin ramai lah kena panggil Mohammad.. banyaknye nama 'Mohammad' kat sini..

tengok kawan aku kena panggil Mohammad gak..

"eh, ko pun 'Mohammad' juga eh? hehehehe.."

so, kalau nama ko ada 'Mohammad', kena biasakan diri kalau orang panggil ko Mohammad.. walaupun actually selama ni tak pernah pun orang nak panggil ko Mohammad.. macam aku cakap lah, kalau Mohd. Ramli, orang panggil Ramli.. Mohd. Hassan, orang panggil Hassan.. Mohd. Lukman orang panggil Lukman.. tu kalau kat Malaysia..

but kalau ko kat Aussie..

tak kira lah nama ko Mohd. Shafiq ke, Mohd. Ridwan ke.. Mohd. Saiful ke.. Mohd. Amir.. apa-apa je lah Mohd.. but kat Aussie, mat salleh akan panggil Mohammad gak.. kecuali kalau ko cakap, just call me bla bla bla.. but malas je nak cakap just panggil aku dengan nama ni or tu ke.. sebab mat salleh ni dorang usually tak pandai nak sebut nama melayu.. but nama Mohammad pandai pula nak sebut.. so, Mohammad pun Mohammad je lah.. asal ko pandai nak sebut.. XD




panggilan 'mate'
and ni satu benda yang macam jadi trademark juga kot... penggunaan perkataan 'mate'.. aku tak sure lah kat UK or US macam mana.. but in my place, mat salleh suka nak panggil orang 'mate'.. very often lah sangat-sangat... tapi jangan fikir nak sebut 'mate' tu bunyi 'met'.. tapi bunyi macam mana orang Aussie sebut adalah 'mike'.. sebutan melayu 'maik'.. so, macam ni, orang akan panggil ko macam "Hi mate.." but bunyi macam"Hi mike.." bila kita kena panggil macam tu, kalau tak biasa akan fikir "sejak bila pula nama aku Mike ni?" hahahaha.. aku selalu fikir, macam mana penggunaan perkataan 'mate' kat sini sama macam penggunaan perkataan 'bro' kat malaysia.. macam..

"rileks lah bro.." kalau kat Aussie macam "rileks lah mate.."

"bro, ko ada rokok tak?" kat Aussie, "mate, ko ada rokok tak?"

"hati-hati lah bro.. jangan main lalu je.." kat Aussie, "hati-hati lah mate.. jangan main lalu je.."

"maaf bro, aku tak tahu lah bro.." jadi "maaf mate, aku tak tahu lah mate.."

so, faham tak macam mana pengunaan perkataan 'mate' kat situ? but yang bezanya kalau 'bro' kita tak guna pada semua orang.. takkan lah ko pakcik-pakcik panggil ko 'bro' gak.. but kat sini, pakcik bus pun panggil kita 'mate'.. lecturer or tutor panggil kita mate gak.. 

and panggilan 'mate' ni very common.. orang akan biasa panggil ko 'mate'..




disabled people
yang ni satu benda yang menarik gak.. aku waktu mula-mula kat Aussie, aku tengok macam very common lah tengok banyak orang yang lumpuh berkerusi roda kat sini.. macam, kat Aussie ni banyaknye orang guna kerusi roda.. but aku rasa, actually kat Malaysia banyak je orang lumpuh guna kerusi roda.. but kita jarang nampak kat Malaysia yang dorang bebas bergerak kat mana-mana je.. so, macam sangat jarang tengok benda macam tu kat Malaysia.. but in my place, tengok orang berkerusi roda tu macam dah common dah.. and yang menariknya dorang jalan seorang diri je.. takde teman pun.. macam independent lah.. aku rasa ni disebabkan faktor macam mana government dorang really care pasal golongan OKU ni.. macam orang OKU kat Aussie ni, biar pun lumpuh apa ke, but dorang bebas nak gi mana-mana biarpun tanpa ada teman.. antara faktor kenapa dorang bebas nak bergerak adalah bagaimana dorang design keadaan sekeliling tu sendiri.. macam kalau pedestrian tepi jalan tu dorang dah design macam boleh kena guna oleh orang OKU.. maksud aku, tak boleh macam tinggi sangat.. kena boleh dinaiki oleh kerusi roda.. kat Malaysia tak macam tu.. kalau pedestrian tepi jalan, kerusi roda mana boleh naik.. banyak yang takde 'slobe' yang kerusi roda boleh naik.. and every road kat Aussie yang aku perasan, memang macam tu.. mesti kena design biar org OKU pun boleh guna sekali.. kiranya dorang punya regulation macam ada pentingkan OKU gak.. even untuk course aku, kalau aku design apa sekali pun, mesti ambil kira pasal orang OKU gak.. so senang cakap, kat Aussie ni macam very OKU-friendly.. keadaan sekeliling mereka macam memang dah kena design untuk 'mudah' digunakan oleh orang OKU.. and maybe disebabkan tu orang OKU kat sini macam bebas nak gi mana-mana.. sebab takde halangan sangat macam kat Malaysia.. 




bayar guna mesin
pernah tak korang macam nak beli satu benda, tapi korang segan nak beli? takut orang fikir yang bukan-bukan ke apa.. aku waktu kecil dulu-dulu, zaman sekolah menengah macam ada juga alami situasi macam.. okay.. PLU ni kan kebiasaanya memang macam jenis yang pentingkan penampilan.. dorang pun nak nampak hensem gak.. and tipikal orang Asia, konsep cantik/hensem orang Asia suka pada orang berkulit cerah.. so, even kita sendiri pun macam teringin nak kulit lebih cerah lagi.. tak kira lelaki, dorang pun actually nak juga berkulit cerah.. straight ke tak straight sebenarnye sama je.. so, nak dipendekkan cerita, kadang-kadang bila dah lepas berjemur, kulit jadi hitam, ada lah beberapa my friend kat asrama yang guna krim pencerah macam Fair & Lovely.. dorang lelaki straight.. tapi pakai produk tu.. tak salah pun kan? but the problem is, aku kalau nak beli benda-benda macam tu yang macam 'too ladies' pada my opinion macam segan je nak beli.. sebab macam "eh, aku beli produk orang perempuan.." so, aku memang segan nak beli benda macam ni.. macam produk tu khas untuk perempuan.. and aku rasa malu kalau nak beli.. kalau produk tu macam Clear for Men, L'oreal for Men ke, aku tak segan lah nak beli.. but kalau benda macam 'very lah perempuan' punya produk, aku segan nak beli.. sebab kalau kita nak bayar, kena jumpa cashier dulu.. and cashier pun tengok apa benda yang beli.. tuala wanita ke (kakak yang berpesan..), so ada benda yang kita kadang-kadang malu nak beli.. or sebenarnya kita yang berfikir terlebih-lebih.. actually tak salah pun kalau kita nak beli..

but problem ni ada penyelesaiannya.. kat Aussie, kalau kat mall besar, (kalau kat Malaysia macam Tesco, Jusco macam tu lah), dorang ada mesin tempat kita boleh bayar sendiri.. so, kiranya macam benda ni layan diri lah.. and aku lagi suka guna kaedah ni.. cepat dan pantas.. and menyentuh kepada perkara di atas, bagi aku benda ni macam takde jadi lagi masalah lagi dah.. kira macam ada privasi sikit.. sebab orang tak tengok apa benda yang kita beli..

dulu aku pernah ada cakap kat FB, kalau korang beli kondom, mesti dah tak segan lagi dah kot.. sebab korang beli but takde orang yang tengok pun korang beli kondom ke.. aku pasti, mesti PLU yang nak beli kondom kat Seven Eleven tu macam nervous kan time nak bayar? sebab cashier tengok korang beli kondom.. aku tak kata lah aku beli kondom ke, but just nak cakap, aku suka ada mesin tempat bayar ni.. mudah dan pantas.. and maybe ada faktor privasi juga kot.. hahahaha








8 comments:

  1. yang pasal tisu toilet tu, bersih ke guna tisu?kalau nak solat kena cuci dgn air dulu la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau aku.. biasa aku guna dua2.. after guna tisu, basuh dgn air lg.. but x sure sgt lh.. tp waktu skolah dulu klu x silap, ada study pasal berhadas ni.. klu xde air mcm guna batu lh.. so, sbnrnye boleh je... klu ko rasa mcm dh bersih.. yg aku ingat,

      paling bagus
      1. kesat dgn tisu + basuh dgn air..
      2. dgn air
      3. dgn benda kering mcm tisu

      so mksudnya dgn tisu sahaja tu mcm option ketiga lh.. bukan yg trbaik tp sbnrnye boleh je asalkan memang ko dh pasti dh bersih..

      Delete
    2. yg guna batu tu mcm kita kat hutan xde air or kat padang pasir mcm tu lh.. still ingat lg pasal benda ni sbb aku pernah fikir,

      "tak sakit ke kesat dgn batu?"

      Delete
  2. Klu kecemasan batu kayu pun boleh. Kat singapore tandas awan xda air untuk cuci lpas berak. Guna tisu je... tpi x pastilh semua tmpt sama

    ReplyDelete
  3. 1-maybe kebaikan pintu tandas x de kunci, kalau kecemasan kat dlm tandas tu mcm pengsan ker, senang org nk selamatkan rasanya,
    2- kebiasaan panggilan nama mcm tu, sbb apabila di terjemah dlm bahasa melayu maksudnya mcm dlm arabic gak, dlm bahasa org putih ni jd songsang maksudnya..
    3- hope2 msia pun ad mesin mcm tu, senang sikit nk beli brg 24H, harga pun tetap, x ler segan nk beli brg tertentu...

    ReplyDelete
  4. Thanx for the info bro...opss silap...mate...hihihi..:-P

    Seriously, nice info...at least, kalau Amir ke Aussie nanti tak lah mengalami shock culture kan...:-)

    ReplyDelete
  5. Klu kat malaysia mcm tu agk2 pe jd..... dh la pintu berkunci pon tkut jer..... nk plak xbrkunci..... bab tisue tnds tu prnh gak jumpe.... hahaha....

    ReplyDelete
  6. Bila la nk update UL. Ikut macam novel on9 lain ke.. 2.3tahun baru update? Aduhai.. letih la macm ni

    ReplyDelete