Tuesday, 18 December 2012

7 Ciri-ciri Lelaki Gay di Facebook






ada orang tanya aku, 

"macam mana nak tahu lelaki tu straight or tak melalui Facebook?"


aku sebenarnya ada banyak cara kalau nak tahu sama ada orang tu gay or tak hanya berpandukan pada FB mereka.. mungkin artikel ini berguna bagai pembaca perempuan yang takut-takut lelaki idaman sebenarnya tak straight.. tapi, aku nak cakap lah, apa yang aku senaraikan ni tak semestinya betul.. ianya just berdasarkan pengalaman aku..


1. mula-mula sekali kalau aku nak detect orang tu straight or tak, usually aku akan tengok pada 'subscription' orang tu.. bagi aku, yang ni paling obvious sekali lah.. kalau dalam list subscription tu ada banyak lelaki yang hensem-hensem, badan sasa, jambu-jambu, memang aku kata dalam 85-90% kemungkinan lelaki tu adalah PLU.. lebih-lebih lagi kalau semua dalam list subscription tu langsung takde seorang perempuan pun..

2. then, biasanya aku akan tengok pada subscriber orang tu.. kena hati-hati gak kalau anda tengok jumlah subscriber orang tu agak banyak.. sampai beribu-ribu.. bila dilihat siapa yang subscribe orang tu, jika terlalu banyak lelaki, haaahhh.. mesti ada yang tak kena.. aku kata dalam 50-80% kemungkinan.. jaga-jaga dengan profile yang ada nama 'FULL'.. misalnya macam 'Abu Bakar Full'.. kalau ada 'full' ni... hehe.. faham-faham je lah.. usually 'ada sesuatu' je...

3. kemudian, lihat pada profile picture.. kalau anda lihat jumlah gambar dalam profile picture dah sampai beratus-ratus, asyik nak tukar profile picture je, haaahhhh.. ada yang tak kena ni.. usually lah lelaki straight ni jarang nak tukar-tukar profile picture, tapi yang PLU ni selalu.. sebab mudah bosan kot, asyik nak tukar-tukar profile picture je.. kemungkinan dalam 60-85% kot orang tu PLU...

4. tengok pada album orang tu... kalau ada satu album yang penuh gambar dia, gambar posing-posing misalnya, takde gambar orang lain.. maksud aku satu album yang khusus ada rupa dia je.. nama album mungkin macam 'this is me', 'only me' yang khusus untuk dia je.. dah tu dalam gambar, asyik penuh gambar yang dia ambil sendiri.. macam kat cermin tandas dengan handphone misalnya.. haaaah.... dalam 75-85% orang tu memang PLU.. Instagram pun sama.. kalau banyak sangat picture kat instagram dia asyik muka dia je ambil pic sendiri.. cuba banding dengan lelaki straight.. yang lurus ni instagram tak banyak sangat muka dia.. kalau ada pun usually dengan kawan.. posing lelaki straight biasa-biasa je.. tapi yang PLU asyik pose ala-ala comel or macho gitu.. kat blog pun sama.. kalau kat blog kiri kanan penuh pic dia je.. haaahhh..... 

5. then, bila dah tengok gambar tu, tengok sekali siapa-siapa yang komen.. tengok juga siapa-siapa yang ada like picture tu.. kalau banyak lelaki yang anda rasa dia sendiri pun tak kenal dengan lelaki-lelaki tu, kemungkinan besar dia tu gay.. lebih-lebih lagi kalau ada komen dari lelaki puji kata hensem or comel lah.. sebab maksudnya orang tu ada kenalan FB yang gay gak.. and dia tak kisah lelaki gay lain asyik nak puji.. kenal pasti ayat macam 'PLU', 'orang macam kita', 'top', 'bottom' dalam komen-komen tersebut.. ada yang siap bagi nombor phone lagi.. kadang-kadang ada je ayat macam tu kluar.. kalau ada... haaaahhhh.....

6. tengok-tengok juga lelaki yang suka post gambar kat FB.. gambar dia seorang lah.. tengah-tengah posing, usually ambil pic sendiri dengan phone, then post kat FB.. PLU ni ada perasaan macam syok sendiri gak kot.. haha.. perasaan hensem lah, perasan comel.. bila ambil pic sendiri, then post kat FB, lepas tu nak orang lain like pic tu banyak-banyak.. kat tandas ambil pic sendiri, then post kat FB.. suka je posing-posing dengan phone.. bagi aku 80% lelaki macam ni adalah PLU..

7. satu lagi, ada PLU suka letak gambar sendiri sebagai cover photo.. memang jarang lelaki straight letak pic sendiri sebagai cover photo.. tapi picture macam mana?? picture yang cuma ada seorang je.. bukannya gambar dia ramai-ramai dengan kawan ke.. just dia single dalam picture tu.. dah tu buat muka ala-ala kiut lah konon.. macho lah.. kalau cover photo dalam satu picture tu berderet gambar dia je, haaaahhh... lagi lah...




percaya ataupun tak, 1 dari 10 lelaki adalah gay/biseksual..




(senarai di atas tak semestinya betul, tapi aku katakan kemungkinan besar adalah ya..)





ada banyak lagi sebenarnya, tapi aku just letak tujuh.. sebab bagi aku nombor tujuh ni macam nombor yang special.. 7 benua, 7 keajaiban dunia, 7 tingkat langit..



kepada PLU yang takut kena detect, pandai-pandai lah buat setting FB tu macam tak terlalu obvious seperti ciri-ciri di atas.. 

29 comments:

  1. Doctor gay...hahah macam dah jadi love guru....

    ReplyDelete
  2. best ni article...ade gak jmpe org cam ni sorang kat fb,,hehe tp yg confuse tu die dah nk bertunang plok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg bertunang or brkahwin malah dh ada anak pun x semestinya bukan plu..

      Delete
    2. tu fabollous name nye.. hahaha

      Delete
  3. saya gay.. hahaha..

    ReplyDelete
  4. masalah sekarang nie.. saya suke gurl jugak and the same time i like guy too.. tue pnggil ape pulak.. unisex kot... haha.. seriusly saya masih dalam proses perubahan.. give me spport k.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ambik lah gurl tu..dunia PLU ni x kemana pun...
      kalo ko pilih PLU juga ..sunyilah ko bila meningkat usia nanti..tak caya coba lah..:) (akibatnya tanggung sendiri hehehehe )
      bukan nak kata apa lah...jika ada peluang nak jadi normal ko pilihlah normal ..susah ko nak setia dalam dunia PLU ni..sekali ko terjebak...susah ko nak patah balik...
      nasihat ini ditaja oleh aku sendiri.. coz aku nak balik kepangkal jalan amatlah sukar.. memerlukan kekuatan luar dan dalam...

      Delete
    2. itu bisexual namanya...layan jer laki or pompuan

      Delete
  5. btw, list di atas probably bagi PLU yang suka "show-off" extrovert, there's also introvert you know!

    ReplyDelete
  6. so truee..alah kkdg tgok gaya pon leh taw

    ReplyDelete
  7. It's going to be finish of mine day, except before ending I am reading this great piece of writing to increase my experience.

    Feel free to surf to my blog post; acoustic guitar chords for beginners

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape maksud "PLU" nie..?

      Delete
  8. Nak tanya geng2 PLU kat sini... (off topic).
    "Ada tak ko rasa dlm perhubungan PLU ni... korang rasa rezeki jadi 'mahal'... duit mengalir mcm air ke perkara2 yg korang xjangka... adakah itu tanda Allah sedang "memerhati" kita????

    ReplyDelete
  9. 50% je yg btul dlm karangan kt atas tu...aku dah 7 tahun kaji benda nie..x semstinya apa yg karangan tu ckp btoll..bnyk yg ''si buat karangan'' tu x tahu..golongan plu ni sgt2 lah komplikated nk huraikan,tp x mustahil...

    ReplyDelete
  10. itukan ciri2 plu yang suka show off. yang nak satu dunia tau dia plu.

    samalah kalau kat luar. who in their right minds would wear short hot pants kat public? only plu berani mati jer buat. i selalu nampak kat klcc.

    ReplyDelete
  11. wakakakaka....blv or not iam also a gay tapi aku x layan mamat2 gay kat luar tu wlapon aku sendiri gay susah weii nak lawan nafsu but push hard gak la nak lawan

    ReplyDelete
  12. HAHA.. sah2 kau pon gay,.. Aku GAY , umo 20 , student , ak ni kategory yg HOT kt fb, sbb rupe paras kot.. tpi ak dlm kategory yg muke Handsome, Cute, Body baik , putih.. gay2 encem ni, dia nk dgn org2 yg mcm dia je.. yg kurang2 tu dia tak nk.. bkn memilih, dh nafsu.. dan ak MASKULIN, gay2 maskulin tak suke dgn gay lembut.. senang kata, PERANG ! haha.. Tapi gay2 encem ni byk still bernafsu dgn perempuan, dri pada yg lembut2 ni.. Aku pon tak mintak nk jadi mcm ni, tapi dh dugaan.. try nk keluar dari dunia gay slow2.. sayang la lelaki2 encem sume jadi gay, tak.. serius, byk sngt gay encem kt fb aku.. dan ak dh ramai yg jumpe.. masing2 memg HOT. so, kami2 ni gay hanya pada name je.. Gay2 encem ni ramai yg sedar diri dari yg lain2, kita org semua nk berubah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. , berubahla dik, gay bknnya fitrah, jgn nk kata "sy xmntak jd camni, pleasa don't judge me". soooooo lame,

      Delete
    2. same la aku hensem , tapi unfortunately aku gay . kadang2 aku kesian dgn peremmpuan , dah la ramai . tapi kita yg hensem2 ni x de perasaan dkt dorg . knp la kebanyakan gay hensem ? :(

      Delete
  13. ada kwn aq yg ciri2 nya mcm ni tpi cewek nya keliling pnggang so mcm mna tu ,,,,?

    ReplyDelete
  14. ada kwn aq yg ciri2 nya mcm ni tpi cewek nya keliling pnggang so mcm mna tu ,,,,?

    ReplyDelete
  15. ayah sy gay...sedih sgt, cucu da nk masuk 4, kta doakan aktiviti gay dihapuskan di m'sia

    ReplyDelete
  16. semuanya trpulang pd ape yg korg nak dlam hdup ni... klau tu korg plih itu lah jdinye... even aku yg bru 15 ni pon dah trpkirkn masa dpan aku :D hahahahahahha

    ReplyDelete
  17. cmne aku nk kahwin ngn perempuan kalau aku x de perasaan dgn dia ? bukankah itu menyakiti hati mereka :(

    ReplyDelete
  18. Same laaahhh
    Paling3 obivious bila dia komen

    Tengok cara dia komen n post spe yg dia komen
    Kalau komen post laki n mcam manje2 jekkk....100% gay daaaaa
    Kah3

    ReplyDelete