Sunday, 2 December 2012

Di Semenanjung Takde Benda Ni



apa yang ada di Borneo tapi tak ada di Semenanjung? (kalau ada pun susah nak dicari)..

untunglah aku balik Malaysia waktu musim buah.. jadi ada peluang lah nak makan buah-buahan tempatan.. tengah-tengah aku makan tu, aku bertanya lah kat kakak aku, tanya kalau buah ni ada kat Semenanjung or tak, dia kata takde.. then aku tanya lagi, buah tu pula.. jawapanya kat Sabah dan Sarawak je ada.. so, maksudnye ada banyak jenis buah kat Borneo tapi kat Semenanjung takde.. kiranya kat Borneo ni buah-buahan lagi pelbagai jenis lah.. banyak variasi..

aku beri contoh paling mudah adalah durian..

kat Semenanjung cuma ada satu warna sahaja, tapi kat Borneo ada TIGA warna..



putih kekuningan (tipikal)

Jingga - tempat daerah aku producer durian jenis ni

merah - usually kat Sabah



then aku makan lagi sejenis buah, yang kami panggil sebagai buah tarap.. kakak aku kata lagi, buah ni pun takde kat Semenanjung..



Buah tarap



then aku tanya lagi, buah apa lagi takde? dia jawap 'kembayau'.. (orang kat Kuching panggil buah dabai..)













(tiba-tiba cerita tentang buah.. tengah dalam mood makan buah sebenarnya,, hehe)



16 comments:

  1. yg buah tarap tu ader la kat semenanjung.. name jer lain.. kat kmpng An kat n9 ader.. org kmpng pnggl buah cempunek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ada buat research kat internet, buah tarap ni pun ada kat semenanjung gak tapi jarang lah.. so, no wonder lah mostly org semenanjung pun x tahu buah ni ada.. d semenanjung spatutnye mereka panggil nama buah terap...

      Delete
    2. yup.au admit yg durian yg merah tu xde kt semenanjung la dgn buah dabai tu..

      macam buah tarap tu ade ler bro..tapi kena masuk hutan ler baru jumpe...aku dulu time kecik2 folo ayah aku masuk hutan, mkn buah tarap ler wat alas perut...hehe.pergh...kempunan siak tgk durian kaler merah tu..

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Ble bg tu kampung mane di n9 tu..bini mengidam nk mkn..bru je blik dri sabah n ade gak buat balik..Alhamdulillah lepas..tp smpai kt rumah simpan dlm peti jdi buruk sbb da terlalu mask..dan kulit dia dah pecah...ble contact sy...0172447833

      Delete
    5. Ble bg tu kampung mane di n9 tu..bini mengidam nk mkn..bru je blik dri sabah n ade gak buat balik..Alhamdulillah lepas..tp smpai kt rumah simpan dlm peti jdi buruk sbb da terlalu mask..dan kulit dia dah pecah...ble contact sy...0172447833

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. lctrr aku ckp buah bambangan xde kt semjung bro..sabah n sarawk jer ad..

    ReplyDelete
  3. untuk Kembayau atau Dabai nama commercial orang panggil Borneo Olive hehe

    ReplyDelete
  4. Semua di atas tiada dalam senarai buah yang aku pernah tengok. Sedih... Nak makan jugak! Post rumah aku sekarang! haha.

    ReplyDelete
  5. yup yg buah tarap tu ada kat semenanjung, atuk sedara aku dr N9 pernah bagi. tp yg buah durian warna warni tu mg unik takde sini. aku pernah g kalimantan 2 tahun lepas, dorg pun ada jual buah ni kt tepi jalan, masa tu nak sgt rasa tp tak sempat pulak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. N9 kt kmpung ape..ble bg info..sbb bini mengidam nk mkn..kalau boleh..msj no ni 0172447833

      Delete
  6. we are blessed wif tropical wild fruit...ada satu buah lagi nama dia buah serait..tu pun sedap...actually kt swk ni kita byk species buah buahan hutan yang dijual secara komersial. satu lagi contoh buah, buah engkalak...

    ReplyDelete
  7. pernah cuba beberapa kali bawa keluar dari sabah buah tarap dan buah lemak manis tapi kantoi sbb bau dia yg kuat..so nak rasa dtg la kk..joey 0165521637

    ReplyDelete
  8. baru2 ni lepas bawa 4 bji buah terap..nasib x kantoi..boleh makan begitu shj..& paling sedap buat cucuq..pergh!!
    Sempat bawa benih terap & benih durian otak udang galah(yg isi merah tu)
    Harap2 hidup dengan subur then bleh petik & mkn sendiri di semenanjung nih..šŸ˜

    ReplyDelete
  9. Buah terap tu di semenanjung pnggil buah terap..kat kg bnyk..

    ReplyDelete